Toimiva jatehuolto on onnistuneen arjen yidn

Kiskoiltaan putoava jätevaunu, epäkäytännölliset ämpärit, haisevat biojäteastiat ja kaikin puolin omaan käyttöön sopimattomat jätehuollon ratkaisut ovat yksi kodin järjestyksen loputtomalta tuntuvista ongelmakohdista. Jokaisessa kodissa tulee jonkin verran jätettä, eivätkä valmiit jätehuollon ratkaisut aina vastaa juuri omiin pulmakohtiin. Keräsimme yhteen ajatuksia kodin jätehuollon suunnittelusta ja toteutuksesta.

JÄTTEIDEN LAJITTELU

Ensimmäinen asia, jota kodin jätehuollon uudistuksessa tulee pohtia, on omat toiveet ja tarpeet jätehuollon suhteen. Lajitteletko jätteet tarkasti vai meneekö kaikki samaan sankoon? Millaiset vaatimukset kotikaupungillasi on jätehuollon suhteen? Montako jäsentä kodissasi asuu ja millaiset jätehuollon rutiinit olette luoneet aiemmin? Tuleeko teillä erityisen paljon jotakin tiettyä jätettä? On helpompi lähteä miettimään jätehuollon ratkaisuja, kun tietää, mihin tarpeisiin niiden tulee vastata.

Vaikka jätehuolto mielletään yleensä keittiössä tapahtuvaksi asiaksi, voi eri jätteille hankkia toimivat ratkaisut mihin tahansa kodin tilaan. Usein jätevaunut ja muut ratkaisut kannattaa sijoittaa sinne, mistä kyseistä jätettä useimmiten syntyy. Näin jätehuollon rutiinit helpottuvat, kun jätteen syntypaikan ja keräysastian välinen matka lyhenee.

JÄTEHUOLTO KEITTIÖSSÄ

Keittiön jätehuoltoon sisältyy useimmiten sekajäte ja biojäte, sillä näitä jätteitä keittiössä syntyy eniten. Monella nämä ovat kodissa ne ainoat jätelajit, joille on erikseen mietitty kunnon ratkaisut – muiden jätetyyppien lojuessa epämääräisesti pusseissa ja laatikoissa odottamassa kierrätykseen laittoa. Mieti siis aivan ensimmäisenä, minkä jätetyyppien ratkaisut haluat keittiöön.

Tämän jälkeen on vuorossa käytettävissä olevan tilan mittaus. Mikäli jätevaunun haluaa sijoittaa allaskaappiin, täytyy ottaa huomioon mm. putket. Sopiva jätevaunu on helppo valita, kun tiedät, millainen tila sinulla on käytössä. Tämä pätee kodin kaikkiin tiloihin. Mittauksen jälkeen voit valita tilaan sopivan jätevaunun sekä pohtia, kuinka monta ja millaisia jätesankoja tarvitset täyttääksesi jätehuollon tarpeesi. Mikäli käytettävissä oleva tila on haasteellinen, älä pelkää kääntyä ammattilaisen puoleen suunnittelussa.

Kun jätevaunut on valittu, on niitä mahdollista tuunata erilaisilla lisävarusteilla. Hidastimet ovat arjen pelastus, sillä niiden avulla jätevaunu hidastuu ja vetäytyy automaattisesti takaisin kaappiin. Näin vältyt paukkuvilta kaapinovilta ja materiaalien turhalta kulumiselta. Kätevä lisävaruste on myös allaskaappiin jätevaunun yläpuolelle asennettava ulosliukuva kansitaso, jonka avulla hyödynnät koko allaskaapin säilytykseen.

JÄTEHUOLTO MUUALLA KODISSA

Vaikka jäteratkaisujen sijoittaminen muualle kuin keittiöön voi tuntua hassulta ajatukselta, toimii vaikkapa kodinhoitohuone mainiona säilytystilana esimerkiksi paperin, muovin ja kartongin keräysastioille. Täälläkin jätevaunu ja jätesangot kannattaa valita omiin jätetottumuksiin sopivalla tavalla. Toisille ei kerry juurikaan ylimääräistä paperi- tai muovijätettä, mutta toisille nämä jäteratkaisut ovat hyvinkin tärkeitä.

Jätehuolto kannatta ottaa huomioon myös wc-tiloissa, sillä usein vessasta päätyy roskikseen kaikkea aina vanupuikoista vessapaperirulliin ja kosmetiikasta vauvanvaippoihin. Jätevaunu ei ehkä ole ensimmäinen ajatus vessan jäteratkaisuksi, mutta takaamme, että se on varsin kätevä. Mikäli roskia tulee wc-tiloista vähän, on jätevaunun sankoja mahdollista hyödyntää myös lankakorien tapaan säilytykseen. Voit esimerkiksi valita kaksiosaisen jätevaunun, joista toista käytät roskiksena ja toisessa säilytät vessan pesuaineet tai täydet vessapaperirullat.

Kuten huomaat, kodin jätelajittelu tarjoaa monipuolisesti mahdollisuuksia erilaisiin ratkaisuihin. Järjestitpä kotisi jätehuollon miten tahansa, helpotat arkea valitsemalla värikoodatut sangot eri jätelajien mukaan. Näin koko perheen on helppo muistaa, mikä jäte kuuluu mihinkin paikkaan. Päästä luovuus valloilleen ja luo juuri omannäköisesi jätekokonaisuus!

Lue lisää aiheesta: https://www.lankajamuovi.fi/ajankohtaista/cat/blogi/post/kuinka-valita-sopiva-jatevaunu/

--

Jätevaunu hakusessa tai kysyttävää aiheesta? Ammattilaisemme auttavat mielellään pohtimaan parhaat ja pitkäikäiset ratkaisut kotisi jätehuollon tueksi! 

NÄILLÄ TUOTTEILLA ONNISTUT: 

Jätevaunut >> tutustu

Tukevat jätevaunut (100kg kantavuus!) >> tutustu

Jätesangot >> tutustu

Ulosliukuva kansitaso jätevaunun yläpuolelle >>> tutustu

Avaava kaari >> tutustu