Kuinka valita sopiva jätevaunu?

Oikeanlainen jätevaunu on avainasemassa toimivan ja viihtyisän kodin arjessa. Jätevaunuja, kiskoja ja lisävarusteita on kuitenkin niin paljon erilaisia, että niiden valinnassa voi herkästi mennä pää hieman pyörälle. Kokosimme yhteen jätevaunun valinnan tärkeimmät vinkit, joilla onnistut löytämään juuri omaan kotiisi sopivan kokonaisuuden. 

MITTAA JA MIETI SANKOJEN MÄÄRÄ 

Ensimmäinen vaihe jätevaunun valinnassa on luonnollisesti selvittää käytössä oleva tila, sillä se vaikuttaa valintaan ratkaisevasti. Mittaa ensimmäisenä kaapin vapaat mitat eli leveys, syvyys ja korkeus. Jos kaappi on tyhjä, eikä sen sisällä ole esimerkiksi viemäriputkia tai muita esteitä, nämä mitat riittävät. Usein jätevaunu kuitenkin asennetaan keittiön allaskaappiin, jonka viemäriputket aiheuttavat päänvaivaa oikean vaunun valinnassa. 

Viemäriputkea itseään on hankala lähteä siirtämään, joten jätevaunu tulisi valita niin, että se kulkee helposti putken ympärillä. Tähän on muutamakin ratkaisu. Osassa jätevaunuista kiskot tulevat sankokehikkoa pidemmälle. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka kiskojen syvyys olisi liian pitkä mahtuakseen viemäriputken kohdalle, voi jätevaunu silti mahtua kaappiin. Kiskot tulevat tällöin putken molemmille sivuille. Voit tarkistaa tarkat mitat kunkin jätevaunun tiedoista. Toinen tapa on asentaa leveään kaappiin kaksi kapeaa pohjakiinnitteistä vaunua, jolloin ne kulkevat viemäriputken molemmilla sivuilla. 

VINKKI: Hahmotat helpommin kokonaisuuden, kun piirrät kaapin mitat putkineen paperille. Jaa mitta kymmenellä, niin saat helposti A4-paperille hahmotettavan kokonaisuuden: jos kaapin syvyys on esimerkiksi 53cm, piirrä paperille 5,3cm pituinen mitta. 

Kun olet mitannut kaapin, on aika miettiä, montako sankoa vaunuun tulisi hankkia. Tämä riippuu pitkälti omista jätteenlajittelutavoista: kuinka monta sankoa tarvitset tehokkaaseen kierrätykseen? Yhden hengen talous saa tehokkaasti kaikki eri kierrätyssangot pieneenkin tilaan. Isommassa perheessä voi olla parempi varata oma kaappi seka- ja biojätteelle, ja asentaa toiseen kaappiin erillinen jätevaunu harvemmin tyhjennettäville jätteille. Näitä ovat esimerkiksi paperit, kartongit, metallit ja lasi. Valitse värilliset sangot jätteiden lajittelun helpottamiseksi. Värillisten sankojen avulla on helppo opettaa koko perheelle oikeaoppisen kierrätyksen salat! 

VALITSE KIINNITYSVAIHTOEHTO

Jätevaunujen kiinnitysvaihtoehtoja on useita. Yksi tärkeistä kysymyksistä vaunun valinnassa on se, haluatko vaunun liukuvan ulos, kun kaapin ovi avataan. Tämä helpottaa jätteiden osumista sankoon, etkä joudu kyykistelemään kaapin sisällä kaivamassa ohi heitettyjä roskia oikeaan paikkaan. 

Kaapin pohjaan asennettava jätevaunu on helpoin asentaa paikoilleen. Kiskot ja vaunukehikko asennetaan kaapin pohjalle, ja vaunu liukuu kiskoilla tarvittaessa ulos kaapista. Lisävarusteena on mahdollista hankkia avaava kaari, joka mahdollistaa jätevaunun automaattisen avautumisen ja sulkeutumisen, kun ovea käytetään. Jätevaunu voidaan asentaa myös kaapin pohjaan ja oveen, jolloin se liukuu automaattisesti ulos. Jos kaapin ovi on vanhempaa saranallista mallia, tulee jälkimmäisessä vaihtoehdossa saranat irrottaa ovesta, ja kiinnittää ovi jätevaunukehikkoon. 

Jätevaunu on mahdollista asentaa pohjan sijasta myös kaapin sivuseiniin. Tässä on etuna se, että mahdolliset roskat ja murut putoavat kaapin pohjalle, josta ne on helppo imuroida pois. Sivuseinään kiinnitettävä jätevaunu helpottaakin huomattavasti roskiskaapin puhtaanapitoa. Jätevaunu on mahdollista asentaa seinään ja oveen myös niin, että se liukuu oven mukana automaattisesti ulos. 

VIIMEISTELE LISÄVARUSTEILLA 

Edellisillä vinkeillä pääset jo pitkälle jätevaunun valinnassa. On kuitenkin olemassa muutamia lisävarusteita, joilla viimeistelet toimivan ja pitkäikäisen jätteenlajittelukokonaisuuden. Kuinka monesti olet paukauttanut jätevaunun takaisin kaapin sisälle hieman kovemmin, kuin oli tarkoitus? Kohtelevatko lapset välillä jätevaunua turhan kovin ottein? Jätevaunun hidastimet poistavat tämän ongelman, sillä niiden avulla jätevaunu hidastuu ja vetäytyy automaattisesti takaisin kaappiin. Osaan jätevaunuista on mahdollista asentaa lisävarusteena hidastin, osasta ominaisuus löytyy jo valmiina. 

Toinen varteenotettava lisävaruste on jätevaunun yläpuolelle asennettava, ulosliukuva kansitaso. Usein roskiskaappiin jää nimittäin jätevaunun yläpuolelle iso kasa käyttämätöntä tilaa. Kansitaso pysyy kaapin sisällä, kun jätevaunu vedetään ulos, mutta taso liukuu helposti tarvittaessa käden ulottuville. Tason päällä on kätevä säilyttää esimerkiksi astianpesu- ja siivousvälineitä tai muita arkisia huoltotarvikkeita. Kansitaso säästää tilaa, kun saat koko roskiskaapin tehokkaasti käyttöön. 

--

Jätevaunu hakusessa tai kysyttävää aiheesta? Ammattilaisemme auttavat mielellään pohtimaan parhaat ja pitkäikäiset ratkaisut kotisi jätehuollon tueksi! 

NÄILLÄ TUOTTEILLA ONNISTUT: 

Jätevaunut >> tutustu

Tukevat jätevaunut (100kg kantavuus!) >> tutustu

Jätesangot >> tutustu

Ulosliukuva kansitaso jätevaunun yläpuolelle >> tutustu

Avaava kaari >> tutustu