Siisti koti - parempi mieli

Oletko huomannut, kuinka tavarakasat ympäri kotia saavat mielen levottomaksi? Kaapeissa lymyilevä kaaos ei jätä millään mieltä rauhaan, vaan pitää alitajunnassa tiukasti yllä epämiellyttävää tunnetta. Voisiko siisti ja järjestyksessä oleva koti olla myös avain iloisempaan mieleen? Vai onko kuitenkin loppujen lopuksi aivan sama, millaisessa järjestyksessä kotimme on? Tutkimusten mukaan siisti koti todellakin luo paremman mielen, kuin tavaroita levällään oleva sotkuinen soppi.

Ikä, elämänvaihe ja elämäntavat vaikuttavat siihen, millaisessa ympäristössä viihdymme. Opiskelijaboksissa yhden muuttolaatikon taktiikalla eivät itselle mietityt ja sopivat säilytysjärjestelmät ole ensimmäisenä mielessä, mutta ruuhkavuosien tavarapaljouden keskellä tilanne voikin olla aivan toinen. Tämä on tärkeä tunnistaa, sillä säilytysjärjestelmien on oltava omaan elämäntilanteeseen sopivia.

Järjestys antaa mielelle tilaa hengittää

Siivouspäivän päätteeksi tulee usein hetki, jolloin mieli on vapautunut ja hymy herkässä. Siistiä kotia on kiva ihailla ja mieli voi levätä, kun tietää, että tavarat ovat löytäneet omille paikoilleen, eivätkä loju siellä täällä ärsyttämässä. Koti on ihmiselle henkilökohtainen paikka, joka kuvastaa itseä ja omaa persoonaa. Usein huomaakin, että koti kääntyy kaaoksen puolelle juuri silloin, kun elämässä muutenkin myllertää. Voit kuitenkin vaikuttaa mieleesi myös toisin päin eli tartu kaappien järjestelyprojektiin tai suursiivoukseen silloin, kun mielesi kaipaa selkeyttä. Siivoaminen ja järjestely on paitsi meditatiivista, myös lopputulokseltaan mieluista.

Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota siihen, millaisia tuntemuksia epäjärjestys aiheuttaa meissä? Useimmissa se aiheuttaa levottomuutta ja ärsytystä, ei osata rentoutua kunnolla, jos tavarat lojuvat pitkin kotia, eikä siisteydestä ole tietoakaan. Monesti saatamme olla kiukkuisia, emmekä oikein tiedä miksi – pysähdy silloin miettimään, voisiko syy olla sotkuisessa ympäristössä? Kun likaiset sukat ja tahraiset tiskit on kerätty pois sekä puhtaat siirretty kaappiin odottamaan käyttöä, on heti helpompi hengittää.

Moni ajattelee, että jos ei ole perusluonteeltaan järjestelmällinen, on peli menetetty ja ärsytys on vain kärsittävä. Todellisuudessa kuka vain voi kuitenkin oppia järjestelmällisemmäksi, jos haluaa. Se vaatii vain harjoitusta. Järjestelmällisyyttä voi helpottaa varmistamalla, että kodin säilytysratkaisut ja -tilat edesauttavat järjestelmällistä elämäntapaa. Jos säilytysjärjestelmät eivät vastaa omia tarpeita, on hankalampaa saada koti pidettyä järjestyksessä.

Viisi vinkkiä järjestelmällisempään elämään 

  1. Panosta pitkäikäisiin ja muunneltaviin säilytysratkaisuihin
    Koska säilytystarpeet muuttuvat luontaisesti elämäntilanteiden mukaan, kannattaa panostaa säilytysratkaisuihin, jotka kestävät elämää, mutta ovat muunneltavissa tarpeen mukaan. Näin säilytysjärjestelmät elävät kanssasi hyvässä yhteistyössä. 

  2. Vie mennessäs, tuo tullessas
    Vanhassa sananlaskussa on perää, sillä tavaroilla on tapana kulkeutua huomaamatta vääriin paikkoihin. Kun muistat säännöllisesti kuskata arjen kiireiden keskellä tavaroita omille paikoilleen, säilyy kodin yleisilme järjestyksessä. Urakka ei tunnu niin suurelta, kun viet tavaroita paikoilleen aina, kun liikut muutenkin kodin eri huoneiden välillä. 

  3. Mieti jokaiselle tavaralle oma paikka
    Edellinen vinkki ei toimi, ellei tavaroille ole ensin miettinyt omia paikkoja. Pahimmillaan päädyt vain kuskaamaan tavarakasoja paikasta toiseen ilman selkeää päämäärää. Ota siis rauhallinen hetki itsellesi ja käy läpi, missä haluat eri tavaroita kodissasi säilyttää. Kun olet päättänyt paikat, muista kertoa ne myös muille perheenjäsenille, jotta hekin tietävät, missä mennään. 

  4. Karsi turhat tavarat pois
    Miksi säilyttää tavaraa, jota et oikeasti tarvitse? Toiset vannovat kolmen vuoden säännön nimeen eli laittavat eteenpäin kaiken sellaisen tavaran, jolle ei ole kolmeen vuoteen ollut käyttöä. Osa taas käy tavarat läpi sen perusteella, minkä omistaminen tuottaa aidosti iloa ja minkä puuttumista taas ei välttämättä edes huomaisi. Oli taktiikkasi mikä tahansa, tärkeintä on karsia komeroista turhat tavarat pois pölyyntymästä. Muistoesineet ovat toki asia erikseen. 

  5. Valitse säilytysjärjestelmät omaan käyttöön
    Vaikka naapurilla toimisi tietynlainen säilytysjärjestelmä, ei se välttämättä ole paras vaihtoehto sinulle. Jokaisessa perheessä ja kodissa on omat tarpeensa säilytykselle, joten ratkaisut tulisikin valita aina oman tarpeen mukaan. Mikäli tuntuu, että omaa tarvetta on vaikea arvioida, me Lanka ja Muovilla autamme kartoittamaan sen helposti, ja tiedämme aina myös suositella tarpeeseen sopivat tuotteet.

Seuraavan kerran, kun kiukkupäivä iskee, tartu siivousrättiin ja laita koti järjestykseen. Pura kiukku kaappien suursiivoukseen tai tavaroiden karsimiseen. Kun pahin kiukku laantuu, huomaat ajatusten selvinneen ja hyvän mielen hiipivän taas päälle!