Näin valitset toimivat ratkaisut vaatehuoltoon

Vaatteet, niiden säilytys ja peseminen ovat pakollinen osa perusarkeamme. Vaikka välillä homma turhauttaa ja tekisi mieli viilettää päivät pitkät ilman rihman kiertämää, ei vaatehuollosta pääse lopulta kuitenkaan täysin eroon. Neljä vuodenaikaa ja alati vaihtuvat olosuhteet tuovat oman lisänsä vaatehuollon ratkaisujen pohtimiseen. Vaikka vaatehuolto voi tuntua arjessa välillä työläältä, on olemassa muutamia asioita, jotka huomioimalla hommasta tulee astetta mukavampaa.

Vaatehuollon säilytysprojektin alussa on hyvä käydä ensin läpi kaikki vaatteet. Mitä vaatteita oikeasti käytän ja tarvitsen? Voinko lahjoittaa tai myydä osan vaatteista eteenpäin? Millaisia vaatteita minulla on eniten ja mitä puolestaan ei lainkaan? Tarkastelemalla vaatteidesi kokonaiskuvaa pystyt paremmin valitsemaan juuri itsellesi sopivat ratkaisut.

PYYKKIHUOLLON RATKAISUT KUNTOON

Pyykkien pesu ja siihen liittyvä vaatteiden huolto on monelle vaatehuollon tehtävistä epämieluisin. Etenkin silloin, kun pyykkihuollon ratkaisujen pohtimiseen ei ole panostettu, voi homma olla vaivalloista ja aikaavievää. Hyvin mietityt ja toimivasti rakennetut ratkaisut helpottavat työtä enemmän kuin uskotkaan.

Lankakorit toimivat pyykkikoreina ehdottomasti parhaiten, sillä vaatteet säilyvät niissä ilmavasti. Näin likapyykkien hajut eivät pääse turhaan muhimaan, vaikka vaatteet joutuisivat hetken odottamaan pesua. Moni suosii ratkaisua, jossa pyykkikoreina toimii useampi lankakori, joihin likaiset vaatteet voi lajitella jo suoraan valmiiksi esimerkiksi eri lämpötilojen, värien tai muun kriteerin mukaan. Näin vaatteet on helppo heittää korista suoraan pesukoneeseen, lajittelun hoituessa arjen tiimellyksessä kuin itsestään.

Lankakoreja on mahdollista saada useassa eri koossa, minkä ansiosta pyykkikaapin tila voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti hyödyksi. Mieti hetki omia pyykkitottumuksiasi: tuleeko valkopyykkiä selkeästi vähemmän kuin kirjopyykkiä? Entä minkä tyyppiset vaatteet vievät eniten tilaa pyykkikorista? Voit valita enemmän tilaa vieville pyykkityypeille isomman lankakorin. Vähemmän tilaa vievät mahtuvat puolestaan pienempään koriin, säästäen kaapista tilaa esimerkiksi pesuaineille.

PUOLIPITOISTEN VAATTEIDEN SÄILYTYS

Toinen vaatteisiin liittyvä säilytysmurhe arjessa on niin sanottujen puolipitoisten vaatteiden säilytys. Tällä tarkoitetaan vaatteita, joita on käytetty kerran tai pari, mutta joita voisi likaisuusasteen puolesta käyttää vielä ennen pyykkikoriin heittämistä. Useimmissa kodeissa nämä vaatteet päätyvät joko lattialle tai tuolin selkänojalle odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Hiljalleen niiden määrä kasvaa ja pian koti on täynnä epämääräisiä vaatekasoja, jotka päätyvät lopulta kaikki kerralla pesuun.

Puhtaita ja puolipitoisia vaatteita ei kannata sekoittaa, vaan molemmille kannattaa miettiä omat säilytystilat. Toiset ratkaisevat tämän niin, että varaavat vaatekaapista oman hyllyn tai korin puolipitoisille vaatteille. Toiset taas haluavat pitää puolipitoiset vaatteet täysin erillään puhtaasta pyykistä. Lankakorit pitävät puolipitoiset vaatteet raikkaampina verrattuna umpinaiseen laatikkoon ja tiiviisti täytettyyn hyllyyn. Lankakorista näkee myös heti helposti koko korin sisällön, minkä ansiosta sopivat vaatteet voi valita nopeasti arjen kiireessä.

Puolipitoisten vaatteiden säilytysratkaisuja pohtiessa yksi tärkeä näkökulma on se, missä vaatteet yleensä riisutaan ja puetaan. Mikäli vaatteidenvaihto tapahtuu makuuhuoneessa, on turha miettiä niille säilytyspaikkaa kodinhoitohuoneeseen. Säilytysratkaisun tulisi olla mahdollisimman helppo käyttää arjessa ilman ylimääräisiä askeleita.

VAATTEIDEN SÄILYTYSTILAT ITSELLE SOPIVIKSI

Uudessa kodissa on useimmiten jo valmiina tietynlaisia säilytysratkaisuja, joihin saatamme muuttoinnossa tyytyä. Haluamme tavarat nopeasti paikoilleen, emmekä pysähdy miettimään, kuinka säilytysratkaisut oikeasti palvelevat omia tarpeitamme. Saamme olemassaolevista säilytysratkaisuista pienilläkin muutoksilla toimivammat, kun pohdimme juuri omat vaatehuollon ja -säilytyksen tarpeet. Useimmiten vanhoja kaapinrunkoja voidaan hyödyntää muuttamalla vain niiiden sisukset käytännöllisemmiksi.

Liian ahtaasti säilytetyt vaatteet kuluvat nopeammin ja muuttuvat nopeasti tunkkaisiksi. Joskus voi olla myös vaikea hahmottaa kokonaiskuvaa vaatteista, jos ne on säilötty liian tiiviisti. Lankakorit toimivat vaatesäilytyksessä mainiosti juuri sen vuoksi, että vaatteet säilyvät niissä ilmavasti. Korit liukuvat kokonaan ulos kaapista, minkä ansiosta niiden sisällön näkee yhdellä silmäyksellä. Lankakorit ovat mainio valinta oikeastaan minkä vain perusvaatteen säilytykseen, sillä niissä voi säilyttää mm. paitoja, housuja, asusteita ja alusvaatteita. Varmista, että jokaiselle vaatteelle on selkeä oma paikka. Näin vaatekaappi säilyy varmemmin siistinä.

Mikäli omistat paljon siistejä housuja, jakkuja, takkeja tai neuleita, kannattaa niille hankkia oikeanlaiset säilytysratkaisut. Housutelineet ovat hyvä tapa säilyttää housut siistinä. Telineen yläosan voi hyödyntää esimerkiksi asusteiden, kenkien tai hattujen säilytykseen. Vaatetangot puolestaan toimivat henkarivaatteiden säilytyksessä. Huomioi, että erilaiset vaatteet kaipaavat usien erilaisia henkareita: jakut ja takit vaativat ryhdin säilyttäviä paksuja henkareita, silkkivaatteet puolestaan keveämpiä tekstiilipintaisia. Neuletakit ja muut herkästi muotonsa menettävät vaatteet kannattaa säilyttää suosiolla lankakoreissa, sillä ne venyvät turhaan roikkuessaan henkareissa. Myös kengille kannattaa miettiä omat säilytysratkaisut.

SUUNNITTELE KAUSIVAATTEIDEN SÄILYTYS

Kausivaatteita tarvitaan nimensä mukaan vain tiettyyn aikaan vuodesta. Käyttöaikaan ne usein löytävät luontaisesti paikkansa, mutta niiden säilytys silloin, kun niitä ei tarvita, voi tuottaa päänvaivaa. Kausivaatteiden säilytyksessä on tärkeä valita oikeat olosuhteet: mikäli pystyt järjestämään kausivaatteiden säilytyksen sisätiloihin, tee se. Kosteat ja koleat säilytystilat ovat omiaan houkuttelemaan vaatteisiin tuholaisia sekä kuluttamaan ne ennen aikojaan käyttökelvottomiksi.

Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan kaapit säilytystilana lattiasta kattoon. Näin hyödynnät katonrajaan jäävät hukkaneliöt esimerkiksi juuri kausivaatteiden säilytykseen. Säilytä ylimpänä sellaisia vaatteita ja tavaroita, joita et käytä niin usein. Yksi hyvä tapa säästää tilaa on pakata kausivaatteet vakuumipusseihin ja sitten kaappiin. Säästät yllättävästi tilaa, kun puristat vaatteista ilmat pois.

Vaatekaapit olisi hyvä käydä läpi vuosittain, jotta niiden säilytys pysyy siistinä. Samalla voi tarkistaa vaatteiden kunnon, hoitaa tarvittavat korjaukset ja puhdistaa säilytysratkaisut kunnolla!

--

Kodin vaatehuolto tarkastelussa tai säilytysratkaisut uudistumassa? Ammattilaisemme auttavat mielellään pohtimaan parhaat ja pitkäikäiset ratkaisut kotisi säilytykseen!

NÄILLÄ TUOTTEILLA ONNISTUT:

Lankakorit hidastinkiskoilla >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/ulosliukuvat-lankakorit/hidastinkiskoilla.html

Vaatetangot >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/muut-tuotteet/vaatetangot.html

Ulosvedettävät kenkähyllyt >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/kenkien-sailytys/ulosvedettavat-kenkahyllyt.html

Housutelineet >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/housutelineet.html

Säilytyskorit pientavaroille >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/sailytyskorit.html

Koritelineet >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/ulosliukuvat-lankakorit/koritelineet.html