Siivousurakka

Oletko siivousintoilija, jonka koti on läpi vuoden tiptop ja järjestyksessä? Vai teetkö suursiivouksen kerran vuodessa ja kiroat, kuinka pahasti koti onkaan päässyt kaaoksen valtaan? Maratonsiivous uuvuttaa, joten eikö olisi mukavaa, jos kodin järjestys pysyisi tasaisesti yllä ympäri vuoden? Vaikka siivous olisi inhokkihommaasi, selviät urakasta helpoiten, kun jaat kodin ylläpidon eri kuukausille. Näin tavarat pysyvät järjestyksessä, kodin yleisilme ojennuksessa ja säilytystilat siistinä.

 Kodin järjestyksen vuosikalenteri

Kuulostaa helpolta, mutta kuinka siivousurakka kannattaa jakaa läpi vuoden? Jokainen koti on erilainen, joten valmista mallia suunnitelmaan ei ole. Kehitimme kuitenkin kaksi esimerkkikalenteria, joista voit muokata itsellesi sopivan kokonaisuuden. Jakamalla isommat siivousurakat eri kuukausille vältät pahimman siivousstressin ja varmistat, että koti pysyy perussiistinä ympäri vuoden.

 Omakotitalo 4h + k + 2wc + 2vh + khh + s

Tammikuu / keittiö
Helmikuu / eteistilat
Maaliskuu / wc-tilat
Huhtikuu / kodinhoitohuone
Toukokuu / vaatehuoneet ja -kaapit
Kesä-elokuu / ulkovarasto ja piha
Syyskuu / toimisto
Lokakuu / makuuhuoneet
Marraskuu / kylpyhuone ja sauna
Joulukuu /oleskelutilat

 Kerrostalo 2h + k + vh + wc + s

Tammikuu / keittiö
Helmikuu / -
Maaliskuu / wc-tilat
Huhtikuu / -
Toukokuu / vaatehuoneet ja -kaapit
Kesä-elokuu / -
Syyskuu / makuuhuone
Lokakuu / oleskelutilat
Marraskuu / kylpyhuone ja sauna
Joulukuu / -

 Kun olet tehnyt hyvän suunnitelman kodin tilojen jakamisesta eri kuukausille, mieti vielä, mitkä siivoustoimenpiteet aiot kussakin tilassa suorittaa. Koska kyseessä on asteittain tehtävä suursiivous, on hyvä tyhjentää kaikki kaapit ja tehdä perusteellinen puhdistus. Samalla voit tarkastella, kuinka hyvin nykyiset säilytysjärjestelmät palvelevat käytössä, ja olisiko niillä mahdollisesti tarvetta päivitykselle.

 Säilytysjärjestelmät ajan tasalle

Yksi suurimmista kodin siisteyden kompastuskivistä ovat oman perheen tarpeisiin sopimattomat säilytysratkaisut. Säilytysjärjestelmät ja niiden soveltuvuus ovat harvoin ensimmäisenä mielessä muuttaessa uuteen kotiin, minkä lisäksi ne muuntuvat luontaisesti vuosien varrella elämäntilanteiden muuttuessa. Kun tavaroille ei ole selkeitä ja helppokäyttöisiä säilytysratkaisuja, jäävät ne helpommin lojumaan ympäri kotia aiheuttaen epäsiistin vaikutelman. Onkin luonnollista, että jossain vaiheessa huomaa säilytystilojen kaipaavan päivitystä.

 Säilytysjärjestelmien uusiminen kannattaa aloittaa kartoittamalla nykyiset säilytystilat ja niiden toimivuus. Joskus pienilläkin päivityksillä saadaan aikaan suuri muutos! Säilytysjärjestelmien tulisi olla helppokäyttöiset, kestävät ja omiin säilytystarpeisiin sopivaksi mitoitetut. Lankakorit ovat mainio valinta säilytykseen monipuolisuutensa vuoksi. Lankakoreissa säilyvät siististi niin vaatteet, harrastusvälineet kuin petivaatteetkin. Lankakorit ovat myös toimivuudeltaan mukavia käyttää: kokonaan kaapista ulosliukuva lankakori mahdollistaa sen, ettei tavaroita huku hyllyjen perukoille, vaan näet saman tien korin sisällön.

 Yleisimmin säilytysjärjestelmien mielletään liittyvän pääasiassa vaatesäilytykseen, mutta yhtä lailla esimerkiksi kylpy- ja kodinhoitohuoneen säilytystilat kannattaa käydä läpi. Levällään lojuvat purkit ja purnukat ovat epäsiistejä, eikä suihkun pohjalle sekasorron keskellä valunut shampoo ole pidemmän päälle turvallinen vaihtoehto. Kylpyhuoneeseen saa pienillä muutoksilla lisää ryhtiä, kun tavarat saavat omat, niille suunnitellut säilytysratkaisut.

 Näin pidät kiinni suunnitelmasta

Sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta usein siivous ja kodin järjestely ovat asioita, joissa meistä jokainen helposti lipsuu. Kuinka onnistua pitämään kiinni hyvin laaditusta siivouksen sotasuunnitelmasta kiireisen arjen keskellä? Tässä muutama vinkki: 

  1. Laita suunnitelmasi näkyvälle paikalle. Tulosta vuosisuunnitelma ja teippaa se esimerkiksi siivouskaapin oveen. Näin suunnitelma muistuu mieleesi joka kerta, kun teet pienempiä siivousprojekteja.
  2. Laita siivouspäivät kalenteriin. Varaa kalenterista kerran kuukaudesta päivä siivousta varten. Näin vältyt kiireen aiheuttamalta stressiltä ja pystyt henkisesti valmistautumaan siivouspäivään.
  3. Muista suursiivouksen lisäksi pienempi viikkosiivous. Vaikka olet jakanut kodin isommat siivousurakat ympäri vuoden, muista huolehtia myös perussiisteydestä viikoittain. Vie tavarat omille paikoilleen ja tee pintasiivous. Näin kodin yleisilme pysyy siistinä, eivätkä tavarat eksy liian kauaksi omilta paikoiltaan.

 Potkaistaan uusi vuosi vauhdilla käyntiin ja tehdään tästä kodin järjestyksen huippuvuosi. Olemme varmoja, että onnistut, ja mikäli säilytyspulmat meinaavat viedä voiton, riennämme hätiin. Siistiä uutta vuotta!