Näin otat kodin säilytyksen osaksi arkea

Moni tekee kodin säilytykseen liittyvät suursiivoukset ja järjestelyurakat kerran vuodessa tai silloin, kun ehtii ja muistaa. Toisinaan väli voi venähtää pitkäksikin, jolloin kaapit pääsevät hiljalleen leviämään lähes kaaokseen. Tästä syystä kodin järjestäminen ja säilytysratkaisut ovat monen inhokkihommaa, joista puhuminenkin aiheuttaa stressikäyrien kohoamista. Miltä kuulostaisi, jos voisit muutamalla helpolla vinkillä alkaa ottaa kodin järjestämisen ja säilytyksen tehostamisen osaksi jokapäiväistä arkea? Tällöin vältyt suurilta kertaoperaatioilta ja turhalta stressiltä.

TEE SÄILYTYKSESTÄ HELPPOA

Mikään ei vie voimia säilytyksen ylläpidosta enemmän, kuin monimutkaiset ratkaisut, joiden käyttäminen vaatii extrapanostusta. Siksi säilytyksestä tulisi tehdä mahdollisimman helppokäyttöistä ja arjen kannalta tehokasta. Etenkin, jos perheessä on useampi jäsen, on tärkeää, että ratkaisut ovat helppokäyttöisiä kaikille, sillä kun yksi alkaa lipsua, tarttuu laiskuus helposti muihinkin.

Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Parhaimmat säilytysratkaisut löytää oikeastaan vasta elämällä – arki näyttää, missä tavarat on kätevintä säilyttää ja millaisia ratkaisuja oma koti kaipaa. Joskus arki voi jopa yllättää, ja saatat löytää innovatiivisia tapoja tehostaa kodin säilytystä. Ota koko perhe mukaan pohtimaan, kuinka teidän kodissa eletään ja millaiset säilytysratkaisut tuovat helpotusta arjen kiireen keskelle.

SUUNNITTELE OMAN ARJEN TARPEET EDELLÄ

Vaikka ihailisit ystäväsi luona kaappeja, jotka tuntuvat pysyvän järjestyksessä kuin itsestään, älä ryntää aivan heti ostamaan samanlaisia. Jokainen koti, perhe ja ihminen toimii arjessa eri tavalla. Se, mikä toimii toiselle, ei välttämättä sellaisenaan taivu omaan käyttöön. Toki samoja elementtejä voi soveltaa omaankin kotiin. Säilytysurakan alkuvaiheessa tärkein askel on pohtia kunnolla se, millaiset oman kodin säilytystarpeet ovat. Millaisia tavaroita meillä säilytetään? Mitkä tavarat ovat ahkerasti käytössä arjessa ja mitkä taas otetaan esiin vain pari kertaa vuodessa? Onko kodissa paljon pikkutavaraa vai painottuvatko säilytystarpeet enemmän isompiin esineisiin?

Omassa arjessa on tärkeä miettiä myös sitä, missä ahkerasti käytössä olevia tavaroita käytetään.Tämä vaikuttaa siihen, mihin tilaan niiden säilytysratkaisut on järkevintä sijoittaa. Tavaroille olisi hyvä olla kaikille selkeä oma säilytyspaikka, jolloin ne kulkeutuvat herkemmin paikalleen, eivätkä kerry kasoiksi kodin nurkkiin. Esimerkiksi pyykkikoreja on turha sijoittaa makuuhuoneisiin, jos vaatteidenvaihto tapahtuu kylpy- tai kodinhoitohuoneessa. Samoin kodin jätelajittelu on usein asia, jota pystyy helposti tehostamaan pienillä muutoksilla. Tarvitseeko kaikkia jätelajeja säilyttää keittiössä vai voisiko esimerkiksi paperi-, pahvi- ja metalliroskille luoda omat paikat johonkin toiseen kodin tilaan?

Tavaroiden paikat tulisi mahdollisuuksien mukaan valita mahdollisimman läheltä niiden arkista käyttöpaikkaa. Mikäli tavaran ja säilytyspaikan välillä joutuu jatkuvasti ottamaan ylimääräisiä askelia, alkaa sotkua ja epäjärjestystä kertyä kuin huomaamatta. Mieti siis millaisia säilytysratkaisuja juuri sinun kotiisi kaivataan, ja muista myös kiinnittää huomiota siihen, minne ne olisi arjen kannalta järkevintä sijoittaa.

PANOSTA RÄÄTÄLÖITYIHIN JA KESTÄVIIN RATKAISUIHIN

Uudessa kodissa on useimmiten jo valmiina tietynlaisia säilytysratkaisuja, joihin saatamme muuttoinnossa tyytyä. Haluamme tavarat nopeasti paikoilleen, emmekä pysähdy miettimään, kuinka säilytysratkaisut oikeasti palvelevat omia tarpeitamme. Saat kuitenkin olemassaolevista säilytysratkaisuista pienilläkin muutoksilla toimivammat, kun pohdit omat säilytystarpeet kuntoon. Useimmiten vanhoja kaapinrunkoja voidaan hyödyntää muuttamalla vain niiiden sisukset käytännöllisemmiksi.

Monesti kaappien vanhat rungot ovat hyvinkin käyttökelpoisia, mutta niiden sisältä saattaa paljastua jotain aivan muuta. Tällöin voidaan poistaa vanhat hyllyt ja korit, luoden vanhaan runkoon täysin uudistettu säilytysjärjestelmä. Lankakorimme sopivat standardimitoitettuihin kaappeihin, minkä ansiosta niistä pystyy luomaan hyvin monipuolisen ja tehokkaan kokonaisuuden mihin tahansa kaappiin. Koreihin on suunniteltu muutaman millin asennusvara, jonka ansiosta korit asettuvat kaappiin kuin kaappiin napakasti.

Säilytysjärjestelmää uusiessa on syytä kiinnittää huomiota laatuun ja kestävyyteen. On mukava, että valitut tuotteet kestävät aikaa, kun on kerran käyttänyt aikaa ja vaivaa siihen, että on suunnitellut omiin tarpeisiin optimoidun säilytyskokonaisuuden. Laadukkaat materiaalit varmistavat, etteivät uudet järjestelmät kärsi niin kovasti arjen kolhuista. Materiaalien suhteen kannattaa kiinnittää huomiota itse lankakoriin, mutta myös kiskoihin, sillä paikoiltaan putoavat korit ovat paitsi ärsyttäviä myös turvallisuusriski etenkin lapsiperheissä.

Loppujen lopuksi tehokkaan säilytyksen ottaminen osaksi arkea ei ole rakettitiedettä. Avain onnistumiseen on se, että säilytysratkaisut valitsee omaan käyttöön sopiviksi ja miettii ne ennen kaikkea omaa arkea helpottaviksi. Tilankäytön suhteen on lupa olla luova, eikä tavaroita aina tarvitse säilyttää siellä, missä niitä yleisesti säilytetään, jos omassa arjessa erilainen ratkaisu toimii paremmin. Sinä päätät, kuinka oman kotisi järjestät!

--

Kaipaatko apua kodin säilytysratkaisujen suunnitteluun? Ammattilaisemme auttavat mielellään pohtimaan parhaat ja pitkäikäiset ratkaisut kotisi säilytykseen!

NÄILLÄ TUOTTEILLA ONNISTUT:

Lankakorit hidastinkiskoilla >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/ulosliukuvat-lankakorit/hidastinkiskoilla.html

Ulosvedettävät kenkähyllyt >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/kenkien-sailytys/ulosvedettavat-kenkahyllyt.html

Säilytyskorit pientavaroille >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/sailytyskorit.html

Koritelineet >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/ulosliukuvat-lankakorit/koritelineet.html

Jätelajittelun ratkaisut >> https://www.lankajamuovi.fi/keittio/jatelajittelu.html

Kylpyhuoneen säilytys >> https://www.lankajamuovi.fi/kylpyhuone