Kodin jatehuolto helpoksi nailla vinkeilla

Kodin jätteiden lajittelu ja jätehuolto on monelle pakollinen paha, joka usein hoidetaan olemassa olevien jäteratkaisujen varassa. Usein nämä valmiit ratkaisut eivät kuitenkaan palvele käyttäjänsä tarpeita täydellisesti, sillä ne on suunniteltu geneerisesti, ilman yksilöintiä omaan arkeen. Tämän vuoksi roskiskaappia joutuu usein siivoamaan, kun jätteet eivät pysy omissa astioissaan tai kaappiin joutuu tunkemaan enemmän tavaraa kuin sinne todellisuudessa mahtuu.

Myös esimerkiksi lasin, metallin, muovin ja muiden lajiteltavien jätteiden säilytys voi aiheuttaa harmaita hiuksia. Onneksi omaan arkeen sopivan jätehuoltokokonaisuuden luominen on helppoa. Näillä vinkeillä onnistut!

Luo omaan käyttöön sopiva jätevaunu

Jokaisen arki on erilaista, minkä vuoksi meille jokaiselle muodostuu eri määriä erityyppisiä jätteitä. Toinen esimerkiksi valmistaa kaikki ruoat luomutorin antimista, kun taas toinen valitsee mieluummin muovipakatun eineksen. Näistä syntyy hyvin erilaista jätettä, joka on tärkeää lajitella oikein. On tärkeää pohtia omia kulutustottumuksia, jotta pystyy arvioimaan mahdollisimman hyvin, millainen jätevaunu toimii omassa arjessa parhaiten. Mitä tarkemmin tietää, millaista jätettä kodissa syntyy, sitä paremmin pystyy valitsemaan sopivan kokonaisuuden sen hallintaan.

Perinteisessä jätevaunun mallissa on kaksi sankoa, joista toista käytetään usein sekajätteelle ja toista biojätteelle. Sankoja voi kuitenkin olla useampia, jotta esimerkiksi muovi, lasi ja muut kierrätettävät materiaalit voidaan jaotella heti kerralla oikeaan paikkaan. Näin kaikki arjen jätteiden lajittelu voidaan toteuttaa saman jätevaunun äärellä.

Tee jätteiden lajittelu mahdollisimman helpoksi

Arki on usein hektistä ja kiireistä, minkä vuoksi jätteiden lajittelu ei saisi olla vaikeaa, sillä muuten se jää taatusti tekemättä. Tämän vuoksi on tärkeää tehdä jätteiden lajittelusta mahdollisimman helppoa ja nopeaa. Voit esimerkiksi katsoa, millaiset lajittelumahdollisuudet lähimmällä kierrätyspisteelläsi on ja jaotella jätevaunun osiot sen mukaan. Usein keräyspisteet ottavat hyvin vastaan päivittäistä kierrätettävää jätettä, kuten paperia, muovia, metallia ja lasia. Kauemmas vietävät ja erikoisemmat jätteet voi hyvin säilöä esimerkiksi kodinhoitohuoneessa tai varastossa, kunnes vie isomman määrän kerralla kierrätykseen.

Koko jätehuoltoa ei ole pakko mahduttaa keittiöön, vaan parhaimmillaan jätehuolto rullaa, kun jätteiden lajittelu mahdollistetaan niissä tiloissa, joissa jätettä syntyy. Jos esimerkiksi laitat paljon ruokaa, on keittiössä syytä olla riittävän isot astiat keittiöjätteen lajitteluun. Jos sinulla on puolestaan harrastus, josta syntyy jätettä, voit luoda sitä varten aivan oman jätevaunun harrastetilaan.

Yksi tapa helpottaa jätteiden lajittelua kiireessä on valita jokaiselle jätelajille oman värinen sanko. Tämä toimii myös silloin, kun jätteiden lajittelua opetetaan perheen pienimmille. Sankojen koko ja asettelu jätevaunussa kannattaa valita sen mukaan, mitä jätettä syntyy useimmin ja eniten. Jätevaunun suunnittelu vaatii hieman tuumausta, mutta palkitsee taatusti helppoudellaan arjessa!

Panosta laatuun ja kestävyyteen

Kun näkee vaivan miettiäkseen itselle sopivan jätevaunukokonaisuuden, on syytä valita sellainen vaunu, joka kestää aikaa. Laadukas jätevaunu on turvallinen käyttää ja kestää kovempiakin arjen kolhuja. Varmista, että sekä kiskot että sangot on valmistettu kestävistä materiaaleista. Pidä huoli, että kiskojen kantokyky riittää, mikäli tiedät, että sinulla tulee arjessa erityisen painavaa jätettä.

Roskiskaappia ja jätevaunua on mahdollista muokata erilaisilla lisävarusteilla, jotta sen käyttö helpottuu entisestään. Esimerkiksi avaava kaari on kätevä, sillä sen avulla jätevaunu liukuu sulavasti ulos kaapista. Tämä on erityisen kätevää silloin, kun kädet ovat täynnä, sillä muutoin jätevaunu pitää vetää jalalla ulos tai heittää jätteet roskiskaappiin, mikä voi aiheuttaa ylimääräistä sotkua. Sankoihin on saatavilla myös kansia, jotka pitävät esimerkiksi biojätteen ja vaippojen aiheuttamat hajuhaitat pienempänä.

Jätteet ovat osa arkeamme, joten mikset tekisi niiden huollosta astetta helpompaa? Saatat yllättyä, kuinka omaan käyttöön suunniteltu laadukas jätevaunukokonaisuus helpottaakaan arkea!

--

Kaipaatko apua jätteiden lajittelun ja jätevaunun suunnitteluun? Ammattilaisemme auttavat mielellään pohtimaan parhaat ja pitkäikäiset ratkaisut kotisi säilytykseen!

NÄILLÄ TUOTTEILLA ONNISTUT:

Jätevaunut >> https://www.lankajamuovi.fi/keittio/jatelajittelu/jatevaunut.html

Jätevaunujen lisävarusteet >> https://www.lankajamuovi.fi/keittio/jatelajittelu/jatevaunujen-lisavarusteet.html

Jätesangot >> https://www.lankajamuovi.fi/keittio/jatelajittelu/jatesangot.html

Kannet >> https://www.lankajamuovi.fi/keittio/jatelajittelu/kannet.html