Talvikauden vaatteet ja varusteet vievät paljon tilaa, ja niiden vieminen pois pyörimästä onkin suuri helpotus. Ennen kuin tavarat voi siirtää varastoon, pitää kuitenkin pestä iso kasa pyykkiä. Tässä kohtaa voi olla hyvä käydä kodinhoitohuoneen tai kylpyhuoneen pyykkihuoltoratkaisut läpi. Ovatko säilytystilat nykytilanteeseen sopivat, onko tilaa riittävästi ja onko kaikelle oma paikkansa? Lue vinkkimme alta, ja pääset koko rumbasta helpommalla! 
 
1. KODINHOITOHUONE JA PYYKKIHUOLTO
 
Ovatko nykyiset pyykkihuoltoratkaisusi toimivat, vai kaipaatko muutosta? Seuraavien asioiden pohtiminen helpottaa tuotteiden valinnassa:
 
  • Pesetkö pyykkiä joka päivä, jolloin pyykkiä ei ehdi kertymään korien pohjalle?
  • Pesetkö mieluummin harvemmin, jolloin saatat tarvita hieman isomman pyykkikorin tai useampia koreja?
  • Haluatko lajitella pyykit värin, materiaalin tai pesulämpötilan mukaan, vai lajitteletko suoraan korista koneeseen?
  • Tarvitsetko jokaista pyykkilajia varten yhtä suuren korin tai kassin?
  • Kertyykö jotain pyykkilajia enemmän, jolloin voisi miettiä erikokoisia pyykkikoreja?
  • Haluatko pyykkikorit kaappiin, lattialle vai jonnekin muualle?
Lankakorit ovat ehdottomasti paras ratkaisu jo ilmavuutensa vuoksi. Likapyykki ei pääse muhimaan ja muodostamaan epämiellyttäviä hajuja saatika homehtumaan pitkiä aikoja lojuessaan. Näet suoraan lankakorin sisällön, ja voit helposti lajitella pyykit suoraan koneeseen. ­­­­­­Voit valita ulosliukuvat lankakorit joko rullakiskoilla tai hidastinkiskoilla, tai hankkia irtokoreja kaappiisi tai kodinhoitohuoneen lattialle. Lankakorit liukuvat kätevästi kokonaan ulos kaapista, ja tarvittaessa korin saa nostettua kiskoiltaan ulos kaapista, jolloin voit napata korin mukaan pesutupaan.
 
Korit sopivat kodinhoitohuoneessa hyvin myös puhtaiden liinavaatteiden ja pyyhkeiden säilytykseen. Ne sopivat hyvin myös siivousvälineiden ja pesuaineiden säilyttämiseen helpon puhdistettavuutensa ansiosta. Pöly ja roskat putoavat korin läpi kaapin pohjalle, josta ne on helppo pyyhkäistä pois. Itse korin puhdistus onnistuu kostealla rätillä ja tarvittaessa miedolla pesuaineella. Pohjalevyillä ja muilla lisävarusteilla korien käyttötarkoitusta voi mukauttaa aina tarpeen mukaan.
 
LM 683 pyykkikori sopii kapeaan kaappiin ja liukuu pehmeästi tukevilla kiskoillaan. Lisäksi kori on helppo nostaa pois kaapista.
LM 683 pyykkikori kiskoilla kapeaan tilaan
 
LM 682 rullakori kiskoilla liukuu kevyesti ulos kaapista
Pyykkikori rullakiskoilla LM 682
Lankakorit muoviliu'uilla on helppo asentaa kaappiin ja ne toimivat hyvin myös irtokoreina ilman liukulistoja.
Liukukorit muovilistoilla kaappiin
Erilaisten tavaroiden säilytykseen sopivat hyvin myös pyörillä liikkuvat korit. Pyykkikori kahdessa koossa soveltuu pyykkihuollon lisäksi myös lelujen, polttopuiden, harrastetavaroiden yms. säilyttämiseen, ja lisävarusteena koriin voi hankkia kangaspussin.
 
Korkea pyykkikori pyörillä LM 326 on helposti liikuteltava ja siihen mahtuu paljon säilytettävää.
Pyykkikori korkea pyörillä LM 326
 
2. KAIKELLE OMA PAIKKANSA, KARSI TARVITTAESSA
 
Kausitarvikkeiden kohdalla käy usein niin, että niitä tarvitaan HETI – ensilumi sataessa lapsille pitäisi löytää monot tai kevään koittaessa nappikset. Kun tavaroille on oma paikkansa, ne löytyvätkin silloin kuin tarve niille on suurin!
 
  • Onko käytössäsi paljon tilaa kausitavaroille, esimerkiksi kellari- tai ulkovarasto?
  • Pakkaatko tavarat ja vaatteet sekaisin laatikoihin ja kasseihin?
  • Haluatko mieluummin lajitella tavarat helposti löydettäväksi?
Mikäli suinkin jaksat, on sesongin vaihtuessa helpoin suorittaa karsimista. Voitko lainata tai vuokrata joitakin välineitä? Laita sivuun ne tavarat, joilla sinulla tai perheenjäsenilläsi ei ole enää käyttöä. Näin vähennät stressiä, kun pengot tavaroita seuraavan kerran todetaksesi, että luistimet eivät enää mahdu lapsen jalkaan! On myös hyvä kirjata muistiin, minkä koon monoja, nappiksia, luistimia jne. varastossa on. Muistathan myös viedä mahdollisimman pikaisesti roskiin rikkoutuneet välineet ja kierrätykseen käyttökelpoiset tavarat, jolloin ne eivät jää nurkkiin pyörimään!
 
Mikäli sinulla ei ole säilytystilaa kovinkaan paljon, on mietittävä tarkemmin, mihin tavarat sijoitetaan. Löytyykö esimerkiksi kaapin päältä tilaa, jota voisit hyödyntää? Jos muuallakaan ei ole tilaa, voi vähemmän tarpeelliset tavarat sijoittaa kaapin perälle, ylimmille tai alimmille hyllyille. Säästät tilaa viikkaamalla vaatteet tiiviisti muovilaatikoihin tai pakkauspusseihin, ja sisältö ei pääse pölyttymään.
 
Kannattaa myös miettiä, onnistuisiko joidenkin tavaroiden säilytys tehokkaammin jossain muussa kodin tilassa?
 
3. HYÖDYNNÄ KOKO TILA SÄILYTYKSEEN
 
Säilytysratkaisuja ei useinkaan haluta uudistaa parin vuoden välein, minkä vuoksi panostaminen muunneltavaan ja joustavaan säilytysjärjestelmään kannattaa. Usein ajattelemme säilytysasioissa kovin kapea-alaisesti, hyödyntäen säilytykseen vain olemassaolevat kaappiratkaisut. Todellisuudessa vain mielikuvituksemme on rajana säilytysratkaisujen miettimisessä. Vanhat kaappirungot saavat hetkessä uuden elämän, kun uudistat niiden sisukset omaan käyttöön sopivilla lankakoreilla ja jakajilla. Laatikostojen säilytys tehostuu, kun jaottelet ne säilytysrasioilla, joissa pikkutavarat pysyvät ojennuksessa kuin itsestään.
 
Onko seinälläsi tilaa isompaankin säilytysjärjestelmään? Seinäkiskojärjestelmä soveltuu kausivälineiden säilytykseen täydellisesti , sillä hyllykorkeus on säädeltävissä omien tarpeiden mukaisesti ja järjestelmä vie syvyyssuunnassa melko vähän tilaa. Lisäksi siihen on helppo lisätä osia myös jälkikäteen, ja asentaminen on todella helppoa! Koritelineet ovat hyvä vaihtoehto säilytystilan lisäämiseen, jos kaappitila on rajallista eikä sitä ole mahdollista lisätä.
 
Seinäkiskojärjestelmä muuntautuu erilaisiin tarpeisiin nopeasti ja helposti. Koritelineet sopivat monenlaiseen tilaan.
Seinäkiskojärjestelmä
 
Lisäksi voit hyödyntää esimerkiksi seinäpintoja säilytykseen erilaisten hyllyjen, kenkätelineiden ja korien avulla. Seinäpintojen mahdollisuudet unohdetaan usein, mutta etenkin pienessä kodissa ne voivat tuoda huomattavasti lisää säilytystilaa arkeen. Toisinaan seinälle kiinnitettävä säilytysratkaisu voi tuoda käytännöllisyyden lisäksi sisustukseen mielenkiintoa. 
 
Monipuoliset sarjakorit tehostavat seinäsäilytystä
Sarjakori helpolla sieinäkiinnityksellä
 
Tärkeintä on pohtia, millaisia arjen rutiineja tilaan liittyy ja katsoa tilaa hieman uusin silmin. Tehokkaaksi suunniteltu tila helpottaa arkea, vähentää kaaosta ja stressiä ja saa pakolliset kotityöt tuntumaan astetta mukavammilta!
 
Näillä tuotteilla onnistut: