Kylpyhuone 350x600px

Onko kodinhoitohuoneessasi kevyesti sanottuna kaaos? Ovatko levällään lojuvat shampoopullot ja pesuaineet vallanneet kylpyhuoneesi? Etkö uskalla kurkata pyykkikaappin tai ahdistaako ainainen epäjärjestys? Kylpy- ja kodinhoitohuoneen säilytyspulmat ovat valitettavan yleisiä. Säilytystilaa tuntuu aina olevan liian vähän, ja joskus käy niin, että vaikka sitä olisi, eivät valmiit säilytysratkaisut palvele omia käyttötarkoituksia. 

Kauhistuttaako ajatus kokonaisvaltaisesta märkätilaremontista, jossa säilytysratkaisut laitetaan uusiksi? Onneksi pienilläkin muutoksilla voi saada aikaan isoa helpotusta arkeen ja toimivuutta säilytykseen. Kokosimme muutaman vinkin, joilla pääset kylpy- ja kodinhoitohuoneen järjestämisessä alkuun.

Mieti mitä todella tarvitset

Monesti meillä on tapana haalia hieman liikaakin erilaisia pesuaineita, voiteita, tuubeja ja purnukoita. Aivan ensimmäiseksi käy siis läpi kaikki kylpy- ja kodinhoitohuoneen tavarat. Mieti samalla kriittisesti, mitä oikeasti tarvitset ja mitä et ehkä koskaan käytä, mutta jostain syystä säilytät silti. Laita kaikki turhat ja vanhentuneet tuotteet ja tavarat pois, jotta saat enemmän tilaa niille, joita oikeasti käytät ja joista nautit.

Kodinhoitohuoneen kaapit ovat tunnetusti sellaisia, että niihin kertyy tavaraa vähän sieltä sun täältä: liinavaatekaapista saattaa yhtäkkiä löytyä paketti ruuveja tai pyyhkeiden seasta legoukko. Käy kaapit läpi ja mieti, mitkä ovat sellaisia tavaroita, joiden säilytys kuuluu kodinhoitohuoneeseesi ja mille voisi mahdollisesti löytyä paikka jostain muualta kodista. Kun tiedät, mitä säilytystarpeita sinulla on, helpottuu sopivien ratkaisujenkin löytäminen huomattavasti. 

Valitse säilytysratkaisut tarpeidesi mukaan

Kun säilytystarpeet ovat selvät, voit siirtyä miettimään millaiset tuotteet ja ratkaisut niitä palvelisivat mahdollisimman tehokkaasti. Joskus jokin kaappi voi on nykyisellään jopa täysin käyttämätön esimerkiksi epäsopivan hyllyjärjestyksen vuoksi tai laatikostoon jää paljon hukkatilaa, jonka voisi hyödyntää paremmin. Useimmiten pääset pitkälle miettimällä vain kaappien sisukset uudelleen – harvoin on tarve vaihtaa koko kaapistoa. Lanka ja Muovin lankakorit on mitoitettu niin, että ne sopivat sulavasti standardimitoitettuihin kaapinrunkoihin. Muutaman millin joustovara takaa sen, että asennus onnistuu ongelmitta, vaikka kaapissa olisi hieman heittoa mitoissa. 

Kodinhoitohuoneeseen kannattaa hankkia lankakorit, jotka sopivat erinomaisesti esimerkiksi pyykkihuoltoon sekä tekstiilien säilytykseen. Ilmavan rakenteensa vuoksi ne eivät kerää muhivia hajuja, ja korista on helppo nähdä yhdellä vilkaisulla sen sisältö. Korit sopivat hyvin esimerkiksi liinavaatteiden ja pyyhkeiden säilytykseen. Lankakoreilla on monia muitakin käyttömahdollisuuksia, ja ne toimivat hyllyjen korvaajina oikeastaan missä tahansa säilytystilassa. Koreissa on helppo säilyttää esimerkiksi siivousvälineitä, pesuaineita sekä vessa- ja talouspaperivarastoja. 

Kylpyhuoneessa katse kannattaa suunnata yleisilmeeseen: mitkä tavarat haluaa piiloon ja mitkä puolestaan saavat olla esillä. Erilaiset suihkukorit ovat hyvä keino saada pesuainepullot pois suihkun lattialta pyörimästä. Koreja löytyy niin ruuvikiinnitteisiä kuin ripustettaviakin. Pyyhkeille on hyvä varata mahdollisimman ilmava paikka koukkuineen, jotta ne kuivuvat nopeasti, eivätkä jää turhaan muhimaan kosteudessa. 

Kannattaa olla ennakkoluuloton ja etsiä säilytysmahdollisuuksia, joissa niin sanotut hukkatilat voi hyödyntää: esimerkkinä suihkuseinäteline, joka ripustetaan suihkuseinän yli tilaan, joka jäisi muuten ilman käyttöä. Toiselle puolelle telinettä on säilytystilaa pesuaineille ja toisella puolella koukut pyyhkeille. 

Kylpyhuoneessa on taatusti tavaraa, jonka haluat piiloon katseilta. Vaikka perinteinen allaskaappi hyllyineen on periaatteessa toimiva, on kaapin perällä olevia tavaroita vaikea saada kätevästi ulos. Lankakori toimii tässäkin hyvin, sillä ulosliukuva lankakori todella liukuu ulos koko matkalta. Näin pääset helposti käsiksi myös kaapin takaosassa oleviin tavaroihin. 

Puhdista säilytysratkaisut säännöllisesti

Vaikka kaikkiin säilytysratkaisuihin kerääntyy ajan myötä pölyä ja likaa, on kylpy- ja kodinhoitohuoneen säilytysratkaisuiden puhtaanapito erityisen tärkeää. Säilytystuotteisiin voi jäädä esimerkiksi pesuainejäämiä ja kalkkikerytmiä, jotka on hyvä puhdistaa pois mahdollisimman pian. Lankakorit on erittäin helppo pitää puhtaana: irrota kori, pyyhkäise kaappi ja napsauta kori takaisin! 

Jos säilytystuotteisiin on jo ehtinyt kertyä pinttynyttä likaa, älä huoli. Varaa vain aikaa, hippusen hermoja ja oikeanlaiset puhdistustuotteet. Laadukkaasti, kestävistä materiaaleista valmistetut säilytystuotteet kestävät kyllä perusteellisemmankin puhdistuksen. 

Kun olet miettinyt, mitä tavaroita haluat säilyttää ja panostanut toimiviin säilytysratkaisuihin, jää tehtäväksi enää pitää tavarat omilla paikoillaan. Moni ajattelee, että sehän se suurin homma onkin! Todellisuus kuitenkin on se, että kun kaikilla tavaroilla on oma selkeä paikkansa, ne tulee myös todennäköisemmin laitettua takaisin omille paikoilleen käytön jälkeen. Myös siivous nopeutuu, kun aikaa ei mene pähkäillessä, mihin kaikki tavarat saa mahtumaan. Panosta siis sinulle toimiviin säilytysratkaisuihin ja helpotat arkeasi huomattavasti!