Koululaisen huoneen järjestäminen

Kynät, kirjat, likapyykit ja lelut seikkailevat monen koululaisen lattialla epämääräisenä massana. Koulun, harrastusten ja arjen keskellä oman huoneen siivoaminen ja järjestys voivat jäädä vähemmälle. Kesäloma onkin koululaisten huoneiden järjestämiseen otollista aikaa, sillä aikaa järjestämiseen on enemmän ja tavarat on helppo käydä läpi ennen siirtymistä seuraavalle luokka-asteelle.

Järjestelmällisyyden ja oman tilan siistinä pitämisen opettaminen lapselle kannattaa jo pienestä pitäen. Mitä nuorempana lapsi omaksuu rutiinit säilytyksen suhteen, sitä helpommin homma sujuu vanhempana. Koululaiset pystyvät jo ikänsä puolesta hyvin itsenäiseen järjestyksen ylläpitoon, kunhan perusteet harjoitellaan yhdessä kuntoon.

Lankakorit ja säilytysrasiat sopivat koululaisen huoneeseen

Lankakorit ovat monipuolinen säilytysratkaisu, jossa voi säilyttää niin vaatteita, pelejä, leluja kuin muitakin aarteita. Suuret lankakorit sopivat hyvin mm. harrastusvälineiden tai isompien lelujen säilytykseen. Matalampiin koreihin voi järjestää vaatteita niin, että lapsen on helppo valita itselleen mieluisat ilman, että koko vaatekaappia tarvitsee tonkia läpi. Lankakorien jakaminen osiin tilanjakajan avulla helpottaa vaatteiden pysymistä paikoillaan. Vaatetangot ovat myös helppo tapa pitää vaatteet siististi ojennuksessa ja helposti saatavilla.

 Hyllyjen vaihtaminen rullakoreihin, ennen ja jälkeen

Ennen ja jälkeen. Vaihtamalla perinteiset hyllytasot rullakoreihin saat lisää tilaa kaappiin ja tavaroiden järjestäminen paikoilleen helpottuu.

Tavaroita on siistimpi säilyttää, kun niille jokaiselle on mietitty selkeä oma paikka. Tämä pätee erityisesti lasten kanssa, sillä lapset harvoin jaksavat nähdä ylimääräistä vaivaa viedäkseen tavaroita paikoilleen. Säilytysratkaisuiden tuleekin olla mahdollisimman helppokäyttöisiä ja lapsen kannalta loogisia, jos tavaroiden tahtoo siivousurakan jälkeen myös pysyvän ojennuksessa.

Ilmavan rakenteen ansiosta sisällön näkee helposti, eikä kaappeja tarvitse penkoa läpi löytääkseen etsimänsä. Ilmava rakenne mahdollistaa lisäksi korien vaivattoman puhtaanapidon, sillä pöly ja lika putoavat korin läpi kaapin pohjalle, josta ne on helppo pyyhkäistä vaikka viikkosiivouksen yhteydessä pois.

Koululaisten huoneisiin kertyy usein isompien lelujen lisäksi suuri määrä pikkutavaroita, kuten legoja, keräilykortteja, hiuspinnejä ja barbeja. Hyvin pienet tavarat saa järjestykseen lajittelemalla ne pieniin säilytysrasioihin, jotka voi vielä nimikoida tavaran mukaan. Perheen pienimmille voit liimata kuvan sisällöstä, jolloin järjestäminen onnistuu kaikilta!

Säilytysrasiat LM 525S ja LM 526S

Prioriteettina turvallisuus ja käytännöllisyys

Vaikka koululaiset osaavatkin jo varoa monia asioita, ei oman huoneen säilytysratkaisuiden tulisi kuulua näihin asioihin. Siksi lankakoreja valitessa on tärkeää kiinnittää huomiota niiden turvallisuuteen. Laadukas lankakori ei putoa kiskoiltaan, eikä sen pinnoite irtoa tai hilseile kovassakaan käytössä. Eri lankakorimalleihin kannattaa tutustua, sillä vaikka ne saattaisivat näyttää kaupan hyllyllä lähes samalta, voi käyttömukavuus ja turvallisuus arjessa olla aivan erilainen pidemmän päälle.

Käytännöllisyyttä on puolestaan tärkeää miettiä kahdesta näkökulmasta: arjen käyttö ja tulevaisuuden tarpeet. On väistämätöntä, että lapset kasvavat, minkä myötä säilytystarpeet tulevat taatusti muuttumaan vuosien varrella. Siksi on tärkeää pohtia säilytysratkaisuiden muunneltavuutta tulevaisuudessa. Seinäkiskojärjestelmä on esimerkki hyvästä ratkaisusta, kun haussa on muuntautumiskykyinen säilytysratkaisu. Sen voi asentaa esimerkiksi kaappiin tai vaatehuoneeseen, ja hyllyväliä voi muuttaa helposti haluamallaan tavalla elämäntilanteiden muuttuessa.

Suunnittele säilytys yhdessä lapsen kanssa

Oma huone on monelle lapselle todella tärkeä asia. Vanhempana on tärkeää kunnioittaa lapsen omaa tilaa, minkä vuoksi lapsi on hyvä ottaa mukaan oman huoneensa säilytyksen suunnitteluun. Tämä myös sitouttaa lasta paremmin huoneen järjestyksen ylläpitämiseen, kun järjestämisen työ on koettu omakohtaisesti ja tehty yhdessä.

Käykää lapsen kanssa yhdessä läpi kaikki huoneen tavarat. Anna lapsen päättää, mitä hän haluaa pitää, mitä lahjoittaa ja mitä on parempi heittää kokonaan pois. Lapsi voi myös kertoa mielipiteensä, kuinka tavarat voisi hänen mielestään järjestää omille paikoilleen, valita säilytysrasioiden värejä sekä auttaa huoneen konkreettisessa järjestämisessä. Vaikka aikuisena tekisitkin lopulliset päätökset säilytyksen suhteen, vahvistuu lapsen itseluottamus, kun hän huomaa, että hänen mielipidettään kuunnellaan.

Lapsi oppii harvoin kerrasta pitämään huoneensa järjestyksessä, minkä vuoksi huoneen siisteyttä on tärkeää ylläpitää yhdessä. Voitte ottaa käyttöön esimerkiksi säännön, että oma huone siivotaan kunnolla kerran viikossa. Huoneen järjestyksessä pitäminen voi olla haastavaa etenkin silloin, jos lapsen ei ole juuri tarvinnut ennen kouluikää osallistua kotitöihin. Onneksi hyviä säilytysrutiineja voi harjoitella läpi elämän. Lapsena opitut hyvät rutiinit järjestyksen ylläpitoon kantavat kuitenkin pitkälle aikuisuuteen!

--

Kaipaatko apua koululaisen huoneen säilytysratkaisujen suunnitteluun? Ammattilaisemme auttavat mielellään pohtimaan parhaat ja pitkäikäiset ratkaisut kotisi säilytykseen!

NÄILLÄ TUOTTEILLA ONNISTUT:

Valmiit seinäkiskojärjestelmät >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/seinakiskojarjestelma/valmiit-jarjestelmat.html

Seinäkenkäteline >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytysjarjestelmat-teema/seinakenkateline-valkoinen-lm-322-2.html

Lankakorit kaappiin >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/ulosliukuvat-lankakorit.html

Säilytyskorit >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/sailytyskorit.html

Korkea pyykkikori pyörillä >> https://www.lankajamuovi.fi/kylpyhuone/pyykkikorit/pyykkikori-pyorilla/pyykkikori-korkea-musta-lm-326.html