Kuinka valjastaa vaatehuoneen koko säilytyspotentiaali käyttöön

Vaatehuone on monessa kodissa tila, joka järjestetään ajoittain, mutta ajautuu arjen pyörteissä huoneeksi, jossa tavaroiden omat paikat ovat muisto vain. Hiljalleen tavarakasat alkavat valtaamaan huonetta, kunnes jonain aamuna ovesta on haastava päästä enää sisään hakemaan tarvitsemaansa. Vaatehuoneen järjestyksen ylläpito on helpompaa ja pienestäkin vaatehuoneesta voi saada säilytyksellisesti paljon irti, kun säilytysratkaisut suunnittelee palvelemaan omaa arjen käyttöä oikealla tavalla.

Lankakorit ovat hyvä valinta vaatteiden säilytykseen

Lankakorit sopivat kaikenlaisiin säilytysratkaisuihin, mutta ilmavuutensa vuoksi ne ovat erityisen otollinen valinta vaatteiden säilytykseen. Korit voi vetää kokonaan ulos kaapista, jolloin niiden sisällön näkee yhdellä vilkaisulla. Näin vaatteet eivät katoa enää kaapin tai laatikon perälle tavoittamattomiin. Lankakorit on helppo pitää puhtaana: pöly ja nukka putoavat korin ristikkomaisen pohjan läpi kaapin pohjalle, josta ne voi pyyhkäistä pois.

Lankakoreja on helppo muokata eri vaatteiden ja tavaroiden säilytykseen lisävarusteiden, kuten pohjalevyjen ja tilanjakajien, avulla. Lankakoreja on myös saatavilla eri kokoisina, jolloin säilytyskokonaisuuden voi suunnitella niin, että koko vaatehuoneen pinta-ala hyödynnetään tehokkaasti säilytykseen. Usein esimerkiksi kiinteiden hyllyjen väliin voi jäädä käyttämätöntä tyhjää tilaa tai tavaroita joutuu kasaamaan turhan paljon päällekkäin, jotta tilan saa käytettyä kokonaisuudessaan.

Laadukkaan lankakorin tunnistaa siitä, että sitä on kevyt käyttää: kiskot eivät takkua, eikä kori tunnu painavalta vedettäessä ulos kaapista. Laadukkaan korin saa helposti nostettua pois paikoiltaan niin halutessaan, mutta käytössä sen ei tulisi tippua itsestään edes kovemmassa käsittelyssä.

Mikäli vaatehuoneessa ei ole mahdollisuutta kiinnittää lankakorin kiskoja seiniin, ovat koritelineet hyvä valinta. Niissä yhdistyvät monet lankakorin positiiviset puolet: toiminnallisuus, helppo puhdistettavuus ja ilmava säilytys. Koritelineet seisovat tukevasti omilla jaloillaan, joten ne on helppo sijoittaa vaatehuoneeseen haluamallaan tavalla. Niihin on mahdollista kiinnittää myös vaatetankoja tai pyöräsarja.

Vaatetangot pitävät ripustamista vaativat vaatteet siistinä

Jotkut vaatteet, kuten puvut, leningit ja siistimmät takit, vaativat säilyttämistä ripustaen. Vaatetangot, henkarit ja muut ripustamiseen suunnitellut säilytysratkaisut tukevatkin mainiosti lankakorisäilytystä.

Usein vaatekaapeissa ja vaatehuoneissa näkee vaatetankoja, jotka ulottuvat lähes katonrajasta lattiaan. Tilankäyttöä voi kuitenkin tehostaa esimerkiksi niin, että vaatetangolle ripustetuille vaatteille varataan vain puoli huonekorkeutta, jolloin vaatetangon alle voidaan asentaa vaikkapa lankakoreja tai muuta tehokasta säilytystilaa. Vaatetankojen lisäksi kannattaa tutustua myös muihin ripustamiseen soveltuviin säilytysratkaisuihin, kuten housutelineisiin, joissa voi housujen lisäksi säilyttää hyllyllä vaikkapa hattuja, kenkiä tai laukkuja.

Seinään kiinnitettävät pienet korit ja kenkätelineet toimivat puolestaan hyvin pienempien tavaroiden säilytyksessä, ja samalla vaatehuoneen pystypinnat tulevat hyödynnetyiksi.

Seinäkiskojärjestelmän avulla vaatehuone mukautuu moneen

Seinäkiskojärjestelmä on hyvä valinta etenkin silloin, kun vaatehuoneelta vaaditaan paljon muunneltavuutta. Järjestelmän pohjana toimivat seinään kiinnitettävät kiskot, joihin voidaan kiinnittää haluttu määrä hyllyjä ja vaatetankoja. Hyllyväliä on helppo vaihtaa tarpeen ja tavaroiden mukaan, minkä ansiosta koko tila voidaan hyödyntää parhaalla tavalla säilytykseen.

Seinäkiskojärjestelmän kiskot eivät vie juurikaan tilaa, ja teräslangasta valmistetut hyllyt mahdollistavat tavaroiden säilyttämisen lankakorien tapaan ilmavasti ja selkeästi. Kiskoja voidaan asentaa useampi vierekkäin, jolloin järjestelmästä on mahdollista luoda juuri omaan tilaan sopiva kokonaisuus. Suosituspaino hyllyjen kantavuudelle on tasaisesti lastattuna 20 kg, mutta kantavuutta voi lisätä asentamalla ylimääräisen seinäkiskon.

Seinäkiskojärjestelmä sopii vaatteiden lisäksi hyvin kenkien säilytykseen. Ilmava ja ryhdikäs säilytys auttaa pitämään kenkien pinnat ehjinä ja puhtaina, eikä teräslankahylly kerää samalla tapaa hiekkaa kuin perinteinen umpinainen varastohylly. Seinäkiskojärjestelmä toimii kenkien säilytyksessä erinomaisesti myös siksi, että kenkiä löytyy usein monessa eri koossa ja korkeudessa. Seinäkiskojärjestelmän hyllyväliä voi muuttaa juuri omaan tarpeeseen sopivaksi, jolloin kengät saa siististi ojennukseen ilman hukkatilaa.

Vaatehuoneessa kannattaa miettiä myös pyykkihuoltoa

Hyödynnä vaatehuone säilytystilana lattiasta kattoon, jos mahdollista. Säilytä ylimpänä katonrajassa sellaisia vaatteita ja tavaroita, joita et käytä niin usein. Yksi hyvä tapa säästää tilaa on pakata esimerkiksi kausivaatteet vakuumipusseihin ja varastoida ne vaatehuoneen ylähyllylle. Säästät yllättävästi tilaa, kun puristat vaatteista ilmat pois.

Vaikka vaatehuoneessa säilytetään pääosin puhtaita vaatteita, on tähänkin tilaan hyvä miettiä ratkaisu, jonne likaisia tai puolipitoisia vaatteita voi tarvittaessa laittaa, jotta ne eivät päädy pyörimään lattialla. Lankakorien lisäksi hyvä valinta on esimerkiksi pyörillä varustettu pyykkikori irrotettavalla kangaspussilla, joka on helppo napata pyykkeineen mukaan pesupäivänä.

Vaatehuoneen säilytysratkaisuissa kannattaa panostaa pitkäkestoisiin ja muunneltaviin säilytysratkaisuihin, sillä laadukkaat ratkaisut kestävät elämää ja aikaa. Arki voi olla viiden vuoden päästä hyvin erilaista kuin nyt, mutta kodin säilytyksen tulisi silti seurata helppokäyttöisesti perässä. Vaatehuoneen säilytysprojekti on samalla hyvä tilaisuus käydä tilassa säilytettävät tavarat ja vaatteet läpi: mitä näistä käytän ja tarvitsen? Minkä voisin myydä tai lahjoittaa eteenpäin?

--

Kaipaatko apua säilytysratkaisujen suunnitteluun? Ammattilaisemme auttavat mielellään pohtimaan parhaat ja pitkäikäiset ratkaisut keittiösi säilytykseen!

NÄILLÄ TUOTTEILLA ONNISTUT:

Lankakorit >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/ulosliukuvat-lankakorit.html

Seinäkiskojärjestelmä >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/seinakiskojarjestelma.html

Housutelineet >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/housutelineet.html

Vaatetangot >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/muut-tuotteet/vaatetangot.html

Pyykkikori pyörillä >> https://www.lankajamuovi.fi/kylpyhuone/pyykkikorit/pyykkikori-pyorilla.html