Joulusiivous on monen perheen painajainen, joka ajaa vanhemmat hermoromahduksen partaalle. Kuinka ehtiä siivota koko koti kaappeineen juhlakuntoon kaiken muun kiireen keskellä? Joulusiivouksen ja kodin järjestelyn ei onneksi tarvitse olla stressaavaa. Kokosimme muutaman vinkin, joilla teet joulusiivouksesta astetta mukavampaa.

 Kaiken avain on ennakointi

Pahin skenaario joulustressin kannalta on se, että havahdut jouluviikolla siihen, että siivous on tekemättä, lahjat ostamatta ja ruoat suunnittelematta. Kaikki kasaantuu ja stressitasot nousevat väkisinkin yli äyräiden. Kun aloitat jouluvalmistelut ajoissa, voit hoitaa niitä rauhassa, ja samalla pääset pikkuhiljaa nauttimaan joulutunnelmasta jo ennen varsinaista aattoa. 

Kuinka sitten ennakoida ja välttää joulustressi? Siivouksen osalta siihen on helppo ratkaisu: kun jaat kodin joulujärjestelyt useammalle viikolle, hoituu joulusiivous kuin huomaamatta! Parhaimmillaan saatkin nostaa jouluviikolla vain jalat ylös glögimukin äärellä ja nauttia seesteisestä joulutunnelmasta siistissä kodissa. 

Joulusiivouksen strategia
Vaihtoehtoja joulujärjestelyiden toteuttamiselle on useita: voit järjestää kodin huone kerrallaan tai ottaa käsittelyyn aina tietyn kategorian tavarat. Stressittömin vaihtoehto on keskittyä tiettyihin huoneisiin kerrallaan, sillä silloin saa onnistumisen kokemuksia huoneiden valmistuessa, eikä käy niin, että koti on kaaoksessa koko joulukuun. Näin motivaatio kodin järjestämiseen ei lopahda kesken kaiken. Kokosimme kasaan vinkit, joilla saat kätevästi hoidettua joulusiivouksen huone kerrallaan. Jaa kodin tilojen järjestäminen viikkokohtaisesti esimerkiksi näin:

Viikko 1: varastotilat ja eteiset

Viikko 2: makuu- ja vaatehuoneet

Viikko 3: keittiö ja ruokailutila

Viikko 4: oleskelutilat

Jouluviikko: yleinen pintasiivous

Kaikissa huoneissa kannattaa edetä suhteellisen samalla kaavalla siivouksen suhteen. Aivan ensimmäisenä kannattaa tyhjentää kaikki kaapit ja laatikot tavaroista. Näin saat tilaa siivota tilat perusteellisesti. Pyyhi kaapeista pölyt ja tarkista, että säilytysjärjestelmien mekanismit toimivat. Mikäli olet huomannut, ettei jokin säilytysratkaisu toimi aivan toivotusti, tässä on hyvä paikka vaihtaa säilytysratkaisut toimivampiin, kun tavarat ovat poissa tieltä.

Pyyhi kaappien ovista tahrat ja muista puhdistaa myös kaappien päälle kerääntynyt pöly. Pese peilipinnat sekä korjaa repsottavat saranat ja rikkinäiset kahvat. Pyyhi pölyt myös listoista ja lampuista. Kun kaapit on puhdistettu, voit järjestää tavarat takaisin paikoilleen. Käy tavarat järjestellessä läpi: mitä oikeasti tarvitset ja käytät, minkä voisi puolestaan laittaa kierrätykseen? Kun säilytät vain tavaroita, joita tarvitset, huomaat kodin pysyvän helpommin järjestyksessä ympäri vuoden. Imuroi ja moppaa vielä lopuksi huolella.

Pidä koti järjestyksessä ympäri vuoden
Kaikista paras ennakointi ja joulusiivousstressin poistaja on pitää koti toimivassa järjestyksessä ympäri vuoden. Tällöin säästät aikaa ja vaivaa, kun tavarat eivät lähde leviämään vääriin paikkoihin. Myös kaappien siivoaminen on helpompaa, kun tavaroilla on omat paikkansa, sillä vältyt epämäärisiltä tavarakasoilta.

Kodin säilytysjärjestelmät ovat harvoin juuri omiin tarpeisiin sopivat, ellei niitä ole itse ollut valitsemassa. Ja vaikka olisitkin aikoinaan valinnut säilytysjärjestelmät, elämäntilanteiden muuttuessa myös säilytystarpeet muuttuvat luonnollisesti. Kymmenen vuotta sitten valitut järjestelmät eivät välttämättä olekaan parhaat nykyiseen elämäntilanteeseen. Kodin säilytysjärjestelmät kannattaakin katsoa säännöllisin väliajoin ajatuksella läpi: löytyykö kaikille tavaroilleni niille sopiva säilytyspaikka? Voisiko arkeni toimia paremmin, jos muokkaisin säilytysratkaisuja jotenkin? Monesti pienilläkin säilytysjärjestelmien muutoksilla voi saada aikaan isoja muutoksia omassa arjessa.

Yksi hyvä keino pitää koti järjestyksessä ympäri vuoden on ottaa jokaiselle kuukaudelle teemahuone tai -osa-alue. Näin isommat siivous- ja järjestelyprojektit jakautuvat tasaisesti vuoden ympäri, eivätkä kuormita juuri ennen juhlapyhiä tai muita tärkeitä tapahtumia.

 Nauti, vaikkei kaikki olisi tiptop

Joskus elämä yllättää ja järjestelyurakka jää puolitiehen. Älä anna sen latistaa tunnelmaa! Joulusta voi nauttia, vaikkeivät kaikki kaapit olisikaan ihan viimeisen päälle järjestettyjä. Laita joulumusiikki soimaan, sytytä kynttilöitä, himmennä valot ja ota kuppi glögiä, niin huomaat, etteivät tavarakasat enää häiritse niin pahasti.

Juhlapyhien jälkeen on hyvä ottaa itseä niskasta kiinni ja hoitaa urakka loppuun. Näin aloitat uuden vuoden järjestellyssä kodissa, täynnä tarmoa tuleviin seikkailuihin!