Kesä

Kesämökkejä on laidasta laitaan, alkeellisista mummonmökeistä luksushuviloihin. Yhteistä kaikille mökeille on kuitenkin se, että kun säilytysratkaisut on mietitty toimiviksi, on loma-asuminen astetta mukavampaa. Monille  mökki on kesäloman ykköskoti, minkä vuoksi tavaraa ja tarvikkeita tulee kannettua mökille paljonkin. Etenkin lapsiperheissä tavaran määrä korostuu. Jos säilytysratkaisut eivät ole kunnossa, on mökki pian kaaoksen vallassa, kun tavarat leviävät minne sattuu.

Etenkin pitkään suvussa kulkeneille mummonmökeille ovat tyypillisiä hiljalleen kerääntyvät epämääräiset tavarakasat. Mökille tuodaan kotoa tarpeetonta tavaraa, huonekaluja ja vaatteita, joille ajatellaan joskus löytyvän vielä käyttöä. Näistä voikin löytyä helmiä, jotka lähtevät uusiin koteihin, mutta usein näiden tavaroiden säilytys kasaantuu mökille.

Eikö olisi hienoa, jos kaikki mökin tavarat saisi säilöön siististi niin, että ne ovat poissa silmistä, mutta helposti saatavilla? Siisti ja innovatiivinen säilytys on meille Lanka ja Muovilla intohimo, ja listasimmekin kesän kunniaksi muutamia vinkkejä kesämökin säilytykseen liittyen!

1. Kesäkeittiön säilytys kuntoon

Kuten useimmiten, tarjolla olevat olosuhteet ovat ensimmäinen asia, joka tulee huomioida, kun harkinnassa ovat uudet säilytysratkaisut. Minkä kokoinen mökki on? Millainen säilytys loistaa poissaolollaan? Keittiö on mökeillä usein säilytyksen kannalta haasteellinen, sillä etenkin pienemmissä mökeissä tarjolla oleva tila on haluttu hyödyntää oleskelutiloina, jolloin keittiö jää parin kaapin kokonaisuudeksi.

Jätevaunun valintaan kannattaa kiinnittää mökillä erityistä huomiota. Mikäli osa jätteistä viedään lähtiessä jätekeräykseen ja osa esimerkiksi poltetaan mökillä, voi olla järkevää hankkia jätevaunu, jossa näiden lajittelu eri lokeroihin on mahdollisimman helppoa. Jätevaunua valitessa kannattaa miettiä myös kaikki muut omaa lokeroa mahdollisesti tarvitsevat jätetyypit, kuten muovi, paperi ja metalli. Mökin jätehuolto on helppoa, kun kaikki jätteet pystyy lajittelemaan kootusti yhteen paikkaan, eikä niitä tarvitse keräillä ympäri mökkiä! Jätevaunun yläpuolelle asennettava allaskaapin vaunu on myös erittäin tehokas tilansäästäjä, jonka avulla maksimoit allaskaapin koko käyttöasteen. Vaunussa on huomioitu allaskaapin putket, ja se tarjoaa kaivattua lisätilaa keittiöön.

Lankakorit ovat toinen tuote, jolla keittiön säilytys tehostuu. Perinteiselle hyllylle mahtuu kyllä tavaraa, mutta takimmaisena olevia tavaroita on hankala kaivaa kaapin perältä. Lankakorit pystyy vetämään ulos kokonaan, jolloin sisältö on huomattavasti helpommin saatavilla. Lankakorit ovat myös siitä käteviä, etteivät ne kerää pölyä ja likaa samalla tapaa, kuin perinteiset hyllylevyt.

2. Varastotilat viimeisen päälle

Monella mökin pihapiiriin kuuluu varastorakennus tai liiteri. Oletko koskaan miettinyt, kuinka säilytys voisi tehostua näissä tiloissa? Varsinkaan vanhemmissa mökeissä varastotilojen säilytysratkaisut eivät hyödynnä tilan koko potentiaalia.

Säilytysratkaisut valitaan luonnollisesti säilytystarpeen mukaan: yksi säilyttää varastossa paljon tilaa vaativia isoja esineitä, toinen taas pienempää tavaraa, joka pitää saada siististi järjestykseen. Pienemmän tavaran säilytys onnistuu erinomaisesti sarjakoreissa, jotka kiinnitetään seinälle allekkain. Koreista näet heti mitä niissä on, eikä niitä tarvitse penkoa löytääkseen haluamansa. Varastotiloissa toimivia ovat myös koritelineet, joita voit asentaa haluamasi määrän  vierekkäin tai pinota niitä päällekkäin. Kokoamiseen tarvitset vain vasaran.

3. Saunaosaston sujuvampi säilytys

Muovisangot ovat kaikkien mökkien yksi vakiotarvikkeista. Lanka ja Muovilla sangot valmistetaan laadukkaasta elintarvikemuovista, joka säilyy tukevana kuumassakin vedessä. Sangot, pesuvadit ja vesikauhat on kaikki tehty kestämään käytössä pitkään, kesän hittivärinä raikkaan kesäinen koivunvihreä.

Shampoiden, hoitoaineiden ja muiden pesuaineiden säilytys onnistuu mökkisaunassa kätevästi erilaisten korien ja suihkuseinätelineiden avulla. Suihkukoreja on kiinnityksen suhteen kahta mallia: seinään kiinnitettäviä sekä ripustettavia malleja, jotka eivät vaadi ruuveja tai poraamista seiniin. Korien määrän ja asettelun suhteen valikoimaa löytyykin sitten enemmän ja valinnassa kannattaa pohtia erityisesti sitä, kuinka paljon säilytettävää koreihin pitää mahtua sekä millaisiin tiloihin korit on mahdollista kiinnittää.

Kesämökin säilytysratkaisut kannattaa päivittää tähän päivään, sillä se vapauttaa mökistä tilaa elämiseen ja olemiseen sekä säästää hermoja, kun mökki pysyy siistinä. Uusiin mökkeihin toimivat säilytysratkaisut kannattaa miettiä jo rakennusvaiheessa kuntoon. Lanka ja Muovilta saat kestävät, laadukkaat ja kotimaiset ratkaisut kaikkiin kesämökin säilytyspulmiin!