Näin otat koko perheen mukaan kodin järjestämiseen

Siivositko ja järjestitkö kotia hiki hatussa, vain huomataksesi, että muu perhe sotkee sitä mukaa, kuin sinä saat valmista? Kaatuvatko kodin järjestämiseen liittyvät työt aina saman perheenjäsenen harteille? Löytyykö kotoanne eri siisteysstandardeilla varustettuja jäseniä? 

Joskus kodin järjestäminen voi tuntua loputtomalta suolta, jos koko perhe ei ole sitoutunut huolehtimaan järjestyksen ylläpidosta. Loppujen lopuksi perheen osallistaminen on kuitenkin helppoa, kun muistaa kommunikoida asiasta avoimesta ja sopia selkeät pelisäännöt. Kokosimme muutaman vinkin, joilla onnistut ottamaan koko perheen mukaan kodin järjestämiseen. 

JAA SELKEÄT ROOLIT 

Paras tapa saada jaettua vastuuta kodin järjestyksen ylläpidosta on istua koko perheen voimin alas ja sopia kunkin perheenjäsenen työtehtävistä järjestykseen liittyen. Rooleja voi lähteä miettimään esimerkiksi niin, että kukin perheenjäsen pitää huolta tietyn huoneen järjestyksestä. Lapset voivat huolehtia omista huoneistaan, vanhemmat voivat puolestaan jakaa vastuuta vaatehuoneista, varastoista ja muista kodin tiloista. Toinen vaihtoehto on sopia yleiset pelisäännöt, kuinka kodissa toimitaan, jotta järjestys säilyy. 

Usein oletamme liikaa asioita läheisiltämme, vaikka kukaan meistä ei todellisuudessa ole ajatustenlukija. Voi olla, että perheesi ajattelee sinun nauttivan kodin järjestämisestä ja haluaa antaa sinulle tilaa toteuttaa itseäsi sen parissa. Tai voi olla, että he eivät vain hoksaa tarjota auttavaa kättä, vaan olettavat sinun pyytävän apua, jos sitä kaipaat. Kommunikaatio perheen kesken on yksi kodin järjestyksen ylläpitämisen ydinasioista! 

PANOSTA HELPPOKÄYTTÖISIIN SÄILYTYSRATKAISUIHIN

Olet ehkä kuullut sanonnan, että tavaraa tulisi säilyttää vain parin metrin päässä sen käyttöpaikasta, jotta se kulkeutuisi varmimmin omalle paikalleen käytön jälkeen. Aina tämä ei ole mahdollista, mutta perusajatus pätee: mitä helpommin ja kätevämmin järjestystä voi ylläpitää, sitä todennäköisemmin niin tulee myös tehtyä. Helppokäyttöiset ja -hoitoiset säilytysratkaisut ovat tässä tärkeässä roolissa. 

Säilytysratkaisujen helppokäyttöisyyteen vaikuttavat mm. niiden toimivuus ja kestävyys. Lankakorit ovat erinomainen valinta lähes kaikkiin säilytystarpeisiin. Lankakoreja on montaa eri mallia ja kokoa, hidastinkiskoilla ja ilman. Lanka ja Muovin korit liukuvat pehmeästi kaappiin ja sieltä ulos, ja ne on erittäin helppo asentaa paikoilleen. Puhtaanapito onnistuu kätevästi nihkeällä rätillä, eikä koreja joudu jynssäämään hyllyjen tapaan, sillä lika ja pöly putoavat korin pohjan läpi kaapin pohjalle, josta ne on helppo puhdistaa parilla pyyhkäisyllä pois. 

Toimivien ja kestävien säilytysjärjestelmien lisäksi jokaiselle tavaralle kannattaa miettiä oma paikka. Tarvittaessa voit nimikoida korit, jotta koko perhe pysyy kartalla siitä, mitä tavaroita missäkin säilytetään. Mitä helpommaksi tavaroiden säilyttäminen ja kodin siisteyden ylläpito tehdään, sen varmemmin myös sen toteuttaminen onnistuu. 

TEE JÄRJESTÄMISESTÄ HAUSKAA

Mikä motivoisi meitä paremmin, kuin se, että jotain asiaa on mukava tehdä? Etenkin lapsia ja laiskemman puoleisia perheenjäseniä kodin järjestyksen ylläpito saattaa motivoida paremmin, jos siitä tekee heille hauskaa. Voit kehittää lapsille esimerkiksi järjestystaulukon, johon saa kultatähden aina, kun oma huone on päivän päätteeksi siistissä kunnossa. Jos leikit ovat levinneet olohuoneeseen, ottakaa kisa siitä, kuka kerää eniten leluja paikoilleen minuutin aikana. Sovi, että teette perheenä jotain mukavaa, kun isompi järjestysurakka on saatu päätökseen. 

Parhaimmillaan kodin järjestyksen ylläpidosta tulee päivittäinen rutiini koko perheelle. Tällöin kukaan ei kuormitu asian vuoksi liikaa ja koti pysyy siistinä. Harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin, eikä perheelle kannata olla liian ankara. Kaikki tekevät varmasti parhaansa sen jälkeen, kun asiasta on keskusteltu, puitteisiin panostettu ja hommasta tehty hauskaa! 

Lue myös blogimme Toimiva säilytysjärjestelmä pelastaa kiireisen arjen >> https://www.lankajamuovi.fi/ajankohtaista/cat/blogi/post/toimiva-sailytysjarjestelma-pelastaa-kiireisen-arjen/ 

-- 

Haaveiletko kodin säilytysjärjestelmien uudistuksesta tai haluaisitko vinkkejä säilytysongelmien ratkaisuun? Ammattilaisemme auttavat mielellään pohtimaan parhaat ja pitkäikäiset ratkaisut kotisi säilytykseen!

NÄILLÄ TUOTTEILLA ONNISTUT: 

Lankakorit hidastinkiskoilla >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/ulosliukuvat-lankakorit/hidastinkiskoilla.html

Lankakorit rullakiskoilla >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/ulosliukuvat-lankakorit/rullakiskoilla.html

Koritelineet >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/ulosliukuvat-lankakorit/koritelineet.html

Â