Lastenhuoneen hyvin suunniteltu säilytys helpottaa lapsiperheen arkea

Kipeästi jalkapohjan alle painuvat legot iltahämärässä, pehmolelumeri, likaiset sukat, epämääräiset slime-kasat ja muut lastenhuoneen lattialla lymyilevät yllätykset ovat monelle vanhemmille tuttu juttu lapsiperheen arjessa. Järjestelmällisyyden ja oman tilan siistinä pitämisen opettaminen lapselle kannattaa jo pienestä pitäen. Mitä nuorempana lapsi omaksuu rutiinit säilytyksen suhteen, sitä helpommin homma sujuu vanhempana.

Lelukaaos kuriin lankakoreilla

On luonnollista, että innolla aloitettu leikki jää levälleen, kun pieni mieli keksii hetkessä uutta tekemistä. Lelut ovatkin lastenhuoneen tavaroista niitä, jotka leviävät todennäköisimmin pitkin lattioita ja pois omilta paikoiltaan. Lankakorit ovat mitä mainioin tapa säilyttää leluja, sillä niiden ilmavan rakenteen ansiosta sisällön näkee helposti, eikä kaappeja tarvitse penkoa samaan tapaan kuin perinteisen hyllyn tai laatikoston kanssa.

Syvät ja suuret lankakorit sopivat mainiosti pehmolelujen, harrastusvälineiden ja isojen lelujen säilytykseen. Legot, pikkutavarat ja muut aarteet pysyvät puolestaan hyvin ojennuksessa eri kokoisissa säilytysrasioissa sekä tukevissa säilytyssangoissa. Eri värisillä sangoilla saat ilmettä lastenhuoneeseen ja helpotat säilytyksen ylläpitämistä: pikkulegot punaiseen sankoon, autot vihreään ja leikkiastiat keltaiseen.

Lastenhuoneen lankakoreja valitessa on syytä kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen. On tärkeää panostaa laadukkaisiin kiskoihin ja koreihin, joita on turvallista ja tukevaa käyttää. Hyvä lankakori ei esimerkiksi putoa kiskoiltaan, eikä sen pinnoite irtoa tai hilseile kovassakaan käytössä.

Lue lisää hyvän lankakorin ominaisuuksista: https://www.lankajamuovi.fi/ajankohtaista/cat/blogi/post/mista-tunnistaa-laadukkaan-lankakorin/

Käytännöllisyys on säilytyksen prioriteetti lastenhuoneessa

Lastenhuoneessa säilytyksen on oltava helppoa ja mahdollisimman yksinkertaista. Siksi lastenhuoneen säilytyksessä tuleekin pitää ennen kaikkea mielessä käytännöllisyys. Jokainen perhe, koti ja lastenhuone on erilainen, minkä vuoksi myös säilytystarpeet vaihtelevat. Lastenhuoneen säilytyksen suunnittelussa lähdetäänkin pitkälti liikkeelle siitä, millaisia tavaroita huoneessa on säilytettävänä.

Lastenvaatteiden siisti säilytys onnistuu hyvin lankakoreissa, sillä ne saa vedettyä kokonaan kaapista ulos, jolloin korin sisällön näkee yhdellä vilkaisulla. Korit pysyvät siistimpänä, kun valitset useita matalia koreja yhden syvemmän korin sijaan, sillä näin vaatteita ei joudu penkomaan. Lankakorien jakaminen osiin tilanjakajan avulla helpottaa pienten vaatteiden pysymistä paikoillaan. Vaatetangot ovat myös helppo tapa pitää vaatteet siististi ojennuksessa ja helposti saatavilla lastenhuoneessa.

Lapset kasvavat, minkä vuoksi säilytysratkaisuja suunnitellessa on tärkeää miettiä niiden muunneltavuutta tulevaisuudessa. Seinäkiskojärjestelmä on esimerkki hyvästä ratkaisusta, kun haussa on muuntautumiskykyinen säilytysratkaisu. Seinäkiskojärjestelmän voi asentaa esimerkiksi kaappiin tai vaatehuoneeseen, ja sen hyllyväliä voi muuttaa helposti haluamallaan tavalla elämäntilanteiden muuttuessa.

Sen lisäksi, että säilytysratkaisuiden tulee olla helppoja ja käytännöllisiä aikuisen näkökulmasta, on ratkaisuja hyvä miettiä myös lapsen näkökulmasta. Pääseekö lapsi esimerkiksi helposti valitsemaan omat vaatteensa tai ottamaan kaapista haluamansa lelut? Mitä omatoimisempi lapsesta tulee tämän kasvaessa, sitä tärkeämpi on, että säilytysratkaisut palvelevat mahdollisimman hyvin myös häntä.

Ota lapset mukaan säilytyksen suunnitteluun

Lastenhuoneen säilytykseen pätee sama tuttu muistilause kuin kodin muihinkin tiloihin: luo jokaiselle tavaralle oma paikka. Lastenhuoneessa tavaroiden päätyminen oikeille paikoille on kuitenkin asukkaiden iästä johtuen haastavampaa muihin kodin tiloihin verrattuna. Oma suunnitelma täydellisesti toimivasta lastenhuoneen säilytyksestä ei välttämättä toimi, mikäli huoneen asukkailla on asiasta erilainen näkemys.

Hyvä tapa sitouttaa lapsia huoneen järjestyksessä pitämiseen on ottaa heidät ikätason mukaisesti mukaan säilytysratkaisujen suunnitteluun. Voit antaa lasten päättää esimerkiksi säilytysrasioiden värejä tai sen, kuinka tavarat jaotellaan eri säilytyskoreihin. Etenkin pienempien lasten kanssa voi olla toimiva ratkaisu nimikoida säilytyskorit kuvakorteilla, joissa on kyseisessä korissa säilytettävän tavaran kuva. Näin perheen pienimmätkin muistavat, missä minkäkin tavaran oma paikka on.

Kun lastenhuoneen uudet säilytysratkaisut on mietitty ja otettu käyttöön, on tärkeää ylläpitää huoneen siisteyttä yhdessä lasten kanssa. Voit ottaa käyttöön esimerkiksi säännöt, joissa lelut kerätään päivän päätteeksi omille paikoilleen ja kerran viikossa tehdään isompi siivous. Lapsena opitut hyvät rutiinit järjestyksen ylläpitoon kantavat pitkälle aikuisuuteen!

--

Kaipaatko apua lastenhuoneen säilytysratkaisujen suunnitteluun? Ammattilaisemme auttavat mielellään pohtimaan parhaat ja pitkäikäiset ratkaisut kotisi säilytykseen!

NÄILLÄ TUOTTEILLA ONNISTUT:

Valmiit seinäkiskojärjestelmät >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/seinakiskojarjestelma/valmiit-jarjestelmat.html

Seinäkenkäteline >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytysjarjestelmat-teema/seinakenkateline-valkoinen-lm-322-2.html

Lankakorit kaappiin >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/ulosliukuvat-lankakorit.html

Säilytyskorit >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/sailytyskorit.html

Korkea pyykkikori pyörillä >> https://www.lankajamuovi.fi/uutuudet/pyykkikori-korkea-musta-lm-326.html