Kodin järjestäminen syksyn aikana

Syksyn saapuessa kaivetaan kynttilät esiin ja uppoudutaan sohvannurkkaan viltin alle. Pimenevät illat luovat tunnelmallisia varjoja, eivätkä ympäri kotia lojuvat tavarakasat näytä enää yhtään niin pahalta, kuin kesäisessä auringonpaisteessa. Vaikka mieli tekisi tuudittautua syksyn tunnelmointiin ja kotoiluun, pidä mielessä, että syksyiset illat ovat mitä mainioin aika käydä läpi kodin tavaroita ja pistää paikat ojennukseen. Vuodenajan ja säiden vaihtuessa esimerkiksi vaatteiden säilytys on hyvinkin ajankohtaista syksyllä. Älä siis odota tammikuussa alkavaa uutta elämää, vaan järjestä koti kuntoon pitkin syksyä! 

Mistä aloittaa kodin järjestäminen?

Monelle aloittaminen tuntuu kaikista vaikeimmalta vaiheelta kodin järjestämisessä, ja kun hommaan pääsee sisälle, alkaa koti järjestäytyä kuin itsestään. Paras vinkki, jolla pääset alkuun on olla haukkaamatta liian isoa palaa kerralla. Älä visioi koko kodin suursiivousta yhdessä illassa, vaan jaa projekti pienempiin osiin. 

Hyvä tapa jaotella kodin järjestysprojekti on edetä huone kerrallaan. Saat onnistumisen kokemuksia, kun saat vähitellen pieniä kokonaisuuksia valmiiksi. Näin voit myös halutessasi sulkea oven huoneista, joita et ole vielä käynyt läpi, ja nauttia siisteydestä niissä huoneissa, jotka ovat jo valmistuneet. Lopulta pienistä osista kasaantuu suurempi kokonaisuus, ja kohta olet käynyt koko kodin läpi. Esimerkiksi vaatehuoneen säilytys on osa-alue, josta on helppo lähteä liikkeelle. 

Vaikka tämä voi kuulostaa oudolta vinkiltä, aloita järjestelyprojekti epämieluisimmalla työvaiheella. Jos vihaat kylpyhuoneen kaappien järjestämistä, tee se ensin, kun motivaatio hommaan on huipussaan. Jos taas rakastat vaatteiden viikkaamista, jätä vaatehuoneen säilytys viimeiseksi, niin sinulla on koko ajan kiva työvaihe odottamassa. Näin epämieluisat työvaiheet hujahtavat nopeammin ohi ja väsymyksen iskiessä jäljellä on enää kivoja siivousvaiheita. 

Käy läpi säilytysratkaisut ja mieti ne sinulle sopivaksi

Kodin säilytysjärjestelmät ovat harvoin omiin tarpeisiisi sopivia, ellet ole itse ollut suunnittelemassa ja valitsemassa niitä. Tarpeet säilytystilojen suhteen myös vaihtelevat elämäntilanteen mukaan, joten se, mikä toimi viisi vuotta sitten, ei välttämättä enää palvele parhaalla tavalla. Esimerkiksi vaatehuoneen säilytysjärjestelmä ja tarpeet sen suhteen voivat muuttua hurjastikin vuosien varrella. Siispä säilytysjärjestelmät on hyvä tarkistaa säännöllisin väliajoin. 

Kun harkitset kotiisi sopivia säilytysjärjestelmiä, mieti ja kirjaa ylös seuraavat asiat:

  1. Mitä tavaroita haluan säilyttää ja missä? Onko minulla tavaroita tai vaatteita, jotka vaativat erityishuomiota säilytyksen suhteen? Mikä ei ole toiminut vanhojen säilytysratkaisujen suhteen?
  2. Voinko hyödyntää olemassaolevia kaapinrunkoja, jos mietin niiden sisään uudet säilytysjärjestelmät? Millainen pohja vaatehuoneessani on ja voisinko säilytysratkaisuja vaihtamalla saada sinne lisää säilytystilaa
  3. Tarvitsenko kiinteiden säilytyskalusteiden lisäksi myös erillisiä tai liikuteltavia säilytysratkaisuja?

Kun olet kartoittanut tarpeesi säilytysratkaisujen suhteen, on helppo mennä ammattilaisen puheille ja miettiä yhdessä konkreettisesti sopivat säilytystuotteet, jotka sopivat juuri sinulle. Me Lanka ja Muovilla autamme mielellämme ratkaisemaan kotisi säilytyspulmat!

Järjestä kaappeihin vain olennainen

Kodin suursiivousta tehdessä on hyvä käydä kaikki kaapit ja tavarat läpi. Arjen kiireessä tulee tungettua tavaroita sinne, mihin ne äkkiseltään mahtuvat, eikä kaappien sisällöstä ole aina tarkkaa tietoa. Monelle esimerkiksi vaatteiden säilytys aiheuttaa harmaita hiuksia, kun vaatteet ovat aina hukassa juuri silloin, kun niitä tarvitsee. Vaatehuoneen säilytysjärjestelmä onkin syytä miettiä niin, että kaikille vaatteille on selkeät ja siistit paikat. Usein kaappeihin jää pyörimään myös sellaisia tavaroita, joita uskot tarvitsevasi joskus, mutta et kuitenkaan ikinä todellisuudessa kaipaa. Kaappien sisälle tulevia säilytysratkaisuja vaihtaessa on tavarat otettava ulos, joten ne on helppo käydä samalla läpi. 

Hyväksi havaittu keino lajitella tavarat on jakaa ne kolmeen ryhmään: säilytettävät, poisheitettävät ja lahjoitettavat. Esimerkiksi vaatteiden säilytys helpottuu ja sen myötä vaatteiden hyötykäyttö tehostuu, kun et säilytä kotona turhia asuja. Tavaroita läpikäydessä on hyvä olla raaka: jos et ole muistanut tavaran olemassaoloa vuosiin, sen on aika antaa mennä. Muistoesineet ovat toki eri asia ja niiden säilytykseen kannattaa panostaa, jotta muistot säilyvät hyvässä kunnossa pitkälle tulevaisuuteen.

Vaikka kaappien supersiivous voi ajatuksena tuntua raskaalta ja aikaavievältä, on lopputulos sen arvoinen! Kun tavaroille löytyy omat paikat ja ne on järjestetty siististi, helpottuu koko kodin ylläpito. Ympäri kotia lojuvat tavarakasat katoavat ja näin myös kodin yleisilme säilyy siistimpänä. Jakamalla urakan pieniin osiin säästät hermoja ja homma hoituu, kuin huomaamatta.