Keittiön säilytysratkaisut - kuinka saada tilasta kaikki irti?

Keittiö on kodin sydän, jossa vietetään aikaa päivittäin. Tilassa hoituvat niin päivän kokkailut, perheen kuulumisten vaihdot, koululaisten läksyt kuin juhlavalmistelutkin. Keittiön säilytysratkaisuissa korostuvat erityisesti toiminnallisuus, kestävyys sekä helppo puhtaanapito. Usein säilytysratkaisuja mietitään uusiksi silloin, kun keittiö uudistetaan kokonaan esimerkiksi kokonaisvaltaisen keittiöremontin yhteydessä. Pienemmälläkin uudistuksella voi kuitenkin saada aikaan isoja parannuksia nykyisen keittiön säilytysmahdollisuuksiin. Vanhoja kaapinrunkoja voi hyödyntää mainiosti uusimalla vain kaappien sisäpuolen ratkaisut.

Keittiöremontti tai -uudistus on usein sellainen, että sen toivotaan kestävän vuosia, joskus jopa vuosikymmeniä. Mitä asioita tulisi huomioida keittiön säilytysratkaisuja uusiessa? Millaiset asiat varmistavat, että valitut ratkaisut säilyvät siisteinä ja toimivina pitkään?

Keittiön säilytysratkaisut toiminnallisuus edellä

Keittiön säilytysratkaisujen suunnittelussa yksi tärkeimmistä näkökulmista on pohtia kokonaisuutta arjen toiminnallisuus mielessä pitäen. On tärkeää, että keittiön säilytys on suunniteltu niin, että se tukee oman arjen kannalta tärkeitä toimintoja, mutta myös säilytysratkaisujen laatuun ja toimivuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi tukevat lankakorit, jotka liukuvat kokonaan ulos kaapista ilman putoamisvaaraa, lisäävät huomattavasti toiminnallisuutta. Tavaroiden ja ruoka-aineiden etsiminen ei vie aikaa, kun koko korin sisällön näkee yhdellä silmäyksellä. Sulavasti kaappiin ja ulos liukuvat korit lisäävät puolestaan käyttömukavuutta.

Toiminnallisuuteen vaikuttaa lisäksi se, mitä keittiön kaapeissa tahtoo säilyttää. Painavat astiat tarvitsevat tukevamman vaihtoehdon kuin kevyet ruoka-ainepakkaukset. Käy keittiö läpi ja mieti, millaisia säilytystarpeita omassa kodissasi on, missä tavaroita olisi käytön kannalta sopivinta säilyttää ja mitä tahtoisit mahdollisesti muuttaa nykyisen säilytysjärjestelmän suhteen. Vanhankin keittiön säilytyksen voi helposti uudistaa hyödyntämällä vanhat kaapinrungot, mutta luomalla niiden sisään aivan uudenlaisen, omia tarpeita paremmin palvelevan säilytyskokonaisuuden.

Puhtaanapito on avainasemassa

Keittiössä tulee väistämättä muita kodin säilytystiloja enemmän sotkua, kun kaapeissa säilytetään ruoka-aineita ja särkyviä tavaroita. Lankakorit ovat erityisen houkutteleva vaihtoehto keittiön säilytykseen helpon puhtaanapitonsa ansiosta. Lankakorin ilmavan rakenteen ansiosta lika putoaa korin pohjan läpi kaapin pohjalle, josta se on helppo pyyhkäistä pois. Itse korin voi halutessaan puhdistaa kostealla rätillä ja miedolla pesuaineella.

Lankakorin ilmavan rakenteen ansiosta ruoka-aineet säilyvät tavallista laatikkoa tai hyllylevyä ilmavammin, minkä ansiosta säästyt kaapin perällä lymyileviltä epämiellyttäviltä yllätyksiltä. Täysin ulosliukuvan korin ansiosta on helppo nähdä yhdellä vilkaisulla, mitä kori pitää sisällään, jolloin vältyt ostamasta turhaan samoja ruoka-aineita moneen kertaan. Keittiön kaapit pysyvät siistimpänä ja vältät ruokahävikkiä, kun pystyt helpommin seuraamaan, mitä kaapeissa todellisuudessa säilytetään.

Panosta laatuun ja kestävyyteen

Lankakorien ja säilytysratkaisujen pintamateriaaleilla ja valmistustavalla on väliä, vaikka korit saattaisivat äkkiseltään näyttää ulospäin samalta. Laadukkaan lankakorin merkitys korostuu etenkin silloin, kun se asennetaan tilaan, jossa kulutus on kovaa ja korin toivotaan kestävän käytössä vuosia. Laadukkaan lankakorin pinnoite kestää arjen kolhut ja keittiön vaatimat olosuhteet. Laadukas pinnoite on myös turvallinen, eikä irtoa astioiden pintaan. Esimerkiksi astiankuivaushyllyjemme pinnoitteet on suunniteltu niin, etteivät ne luo astioiden pintaan kuivauksen aikana naarmuja ja kestävät pitkään kosteassa käytössä.

Laadukkaissa lankakoreissa korostuu myös kiskojen merkitys – etenkin keittiössä, jossa säilytettävänä voi olla painavia astioita, kattiloita ja muita tavaroita, jotka vaativat kiskoilta paljon. Laadukkaan lankakorin kiskot ovat turvallisia ja miellyttäviä käyttää, eikä arjessa tarvitse pohtia, putoaako kori yhtäkkiä paikoiltaan. Toisaalta laadukas lankakori on helppo napata tarvittaessa esimerkiksi puhdistusta varten pois kiskoilta, mutta itsekseen sen ei tulisi irrota. Hidastinkiskolliset lankakorit ovat keittiössä erityisen miellyttäviä käyttää.

Mitä muita ominaisuuksia laadukkaalla lankakorilla on? Lue täältä: Mistä tunnistaa laadukkaan lankakorin?

Kiinnitä huomiota jätelajitteluun

Jätelajittelu on yksi keittiön säilytyksen osa-alue, josta moni voi saada pienellä suunnittelulla enemmän irti. Kodin jätelajittelun voi saada toimimaan erityisen tehokkaasti, kun muistaa muutaman perusasian ja uskaltaa olla innovatiivinen. Jätteiden lajittelu sujuu kuin itsestään, kun jätevaunun suunnittelee tukemaan oman arjen tottumuksia.

Jätevaunun valinnassa kannattaa pohtia esimerkiksi tarvittavien jätesankojen määrää, vaunun kiinnitysvaihtoehtoja ja mahdollisia lisävarusteita. Lue lisää jätevaunun valinnasta täällä: Kuinka valita sopiva jätevaunu?

Lanka ja Muovin merkki on tae siitä, että olet valinnut käyttöösi laadukkaat ja kotimaiset säilytysratkaisut!

--

Kaipaatko apua keittiön säilytysratkaisujen suunnitteluun? Ammattilaisemme auttavat mielellään pohtimaan parhaat ja pitkäikäiset ratkaisut kotisi säilytykseen!

NÄILLÄ TUOTTEILLA ONNISTUT:

Jätelajittelun ratkaisut >> https://www.lankajamuovi.fi/keittio/jatelajittelu.html

Astiankuivausratkaisut >> https://www.lankajamuovi.fi/keittio/astiankuivaus.html

Pata- ja tarvikevaunut >> https://www.lankajamuovi.fi/keittio/pata-tarvikevaunut.html

Lankakorit kaappiin >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/ulosliukuvat-lankakorit.html