3 vinkkiä kodinhoitohuoneen säilytykseen

Kodinhoitohuone on tila, joka on jatkuvassa käytössä arjessa. Etenkin perheissä, joissa on useampi jäsen, laulaa pesukone useamman kerran viikossa, eikä pyykkivuorilta voi välttyä. Kodinhoitohuoneessa säilytetään usein myös muita kodin ylläpitoon liittyviä tavaroita ja tarvikkeita sekä kodin tekstiilejä, kuten lakanoita ja pyyhkeitä. Kodinhoitohuoneen toiminnallisuus on yksi arjen helppouden kulmakivistä, eikä ole aivan sama, kuinka tavarat on tilaan järjestelty. Kuinka syntyy toimiva kodinhoitohuoneen järjestys ja millaisia ratkaisuja se vaatii?

1. PYYKKIHUOLTO TOIMIVAKSI

Tämä on ehkäpä tärkein vinkki kodinhoitohuoneen toimivuuden varmistamiseen. Pyykin pesu on nimittäin usein yksi tilan pääasiallisista käyttötarkoituksista. Vaikka voisi kuvitella, että pyykkien pesemiseen liittyy ainoastaan pesuaine sekä kone, joka pyörittää pesuohjelman läpi, on todellisuus laajempi. Pyykkihuolto alkaa nimittäin jo siitä, kun likaiset vaatteet riisutaan.

Pyykkikoreille on olemassa monta ratkaisua, ja niiden valintaan liittyvät vahvasti kunkin pyykinpesijän omat mieltymykset. Haluatko lajitella pyykit värin, pesulämpötilan tai materiaalin mukaan? Onko kyseessä kimppakämppä, jossa jokainen pesee omat pyykkinsä? Tuleeko jotain pyykkilajia huomattavasti enemmän, kuin toisia? Pysähdy miettimään omia pyykkejäsi ja kirjaa ylös, millaisen lajittelumallin haluat. Näin pystyt helpommin suunnittelemaan kodinhoitohuoneen uudet ratkaisut.

Lankakorit ovat paras ratkaisu pyykkikoreiksi, sillä ne säilyttävät likapyykit ilmavasti, jolloin pyykki ei pääse muhiessaan muodostamaan epämiellyttäviä hajuja. Lankakoreista näkee myös heti, mikä pyykkilaji on kyseessä, kun pyykit on lajiteltu esimerkiksi värin mukaan. Näin koko perheen on helpompi lajitella pyykit heti kerralla oikein. Lankakorit liukuvat kätevästi kokonaan ulos kaapista, jolloin et joudu kurkottelemaan kaapin perälle pudonneita pyykkejä.

2. ETSI KAIKELLE OMA PAIKKA

Tämä kaikkien säilytysasioiden kultainen sääntö pätee myös kodinhoitohuoneessa – etenkin silloin, kun tilassa säilytetään paljon kodin ylläpitoon ja kausittaiseen tarpeeseen tarkoitettuja tavaroita. Joillakin kodinhoitohuone toimii pyykkituvan lisäksi myös erilaisten työkalujen, tekstiilien ja kausitavaroiden säilytystilana. Tällöin on erityisen tärkeää miettiä jokaiselle tavaralle oma paikka, jotta vältytään epämääräisten säläkaappien syntymiseltä.

Paras tapa uudistaa kodinhoitohuoneen säilytys on tyhjentää kaikki kaapit ja päättää, mitä tavaroita haluaa kodinhoitohuoneessa oikeasti säilyttää. Onko tavaroissa kenties jotain sellaista, jota et enää tarvitse ja josta voisit luopua? Onko jotain, jonka säilytys onnistuisi tehokkaammin jossain muussa kodin tilassa? Käy tavarat läpi ja mieti, mitkä kaikki tavarat tarvitsevat oman paikkansa kodinhoitohuoneessa. Suunnittele tämän jälkeen säilytysratkaisut niin, että jokaiselle tavaralle todella löytyy oma paikka.

3. HYÖDYNNÄ KOKO TILA SÄILYTYKSEEN

Usein ajattelemme säilytysasioissa kovin kapea-alaisesti, hyödyntäen säilytykseen vain olemassaolevat kaappiratkaisut. Todellisuudessa vain mielikuvituksemme on kuitenkin rajana innovatiivisten säilytysratkaisujen miettimisessä. Vanhat kaapinrungot saavat hetkessä uuden elämän, kun uudistat niiden sisukset omaan käyttöön sopivilla lankakoreilla. Laatikostojen säilytys tehostuu, kun jaottelet ne säilytysrasioilla, joissa pikkutavarat pysyvät ojennuksessa kuin itsestään.

Lisäksi voit hyödyntää esimerkiksi seinäpintoja säilytykseen erilaisten hyllyjen, kenkätelineiden ja korien avulla. Seinäpintojen mahdollisuudet unohdetaan usein, mutta etenkin pienessä kodissa ne voivat tuoda huomattavasti lisää säilytystilaa arkeen. Toisinaan seinälle kiinnitettävä säilytysratkaisu voi tuoda käytännöllisyyden lisäksi sisustukseen mielenkiintoa. Koritelineet ovat hyvä vaihtoehto säilytystilan lisäämiseen, jos kaappitila on rajallista, eikä sitä ole mahdollista lisätä.

Kuten huomaat, on kodinhoitohuoneen säilytyksen tehostaminen suhteellisen helppoa. Tärkeintä on pohtia, millaisia arjen rutiineja tilaan liittyy ja katsoa tilaa hieman uusin silmin. Tehokkaaksi suunniteltu tila helpottaa arkea ja saa pakolliset kotityöt tuntumaan astetta mukavammilta!

--

Kaipaatko apua kodin säilytysratkaisujen suunnitteluun? Ammattilaisemme auttavat mielellään pohtimaan parhaat ja pitkäikäiset ratkaisut kotisi säilytykseen!

NÄILLÄ TUOTTEILLA ONNISTUT:

Kylpyhuoneen säilytys >> https://www.lankajamuovi.fi/kylpyhuone

Koritelineet >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/ulosliukuvat-lankakorit/koritelineet.html

Säilytyskorit pientavaroille >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/sailytyskorit.html

Lankakorit hidastinkiskoilla >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/ulosliukuvat-lankakorit/hidastinkiskoilla.htm

Siivouskaapin ratkaisut >> https://www.lankajamuovi.fi/sailytystilat/siivouskaappi.html